Pompeji kryllade av bordeller

Den som bar på oförlösta sexuella frustrationer i Pompeji hade ­enbart sig själv att skylla. Det fanns nämligen gott om bordeller.

Många gäster på bordellen Lupanar Grande har lämnat kommentarer på väggarna.

© Getty Images

Arkeologerna anser att det i Pompeji fanns upp till 20 bordeller, vilket är ovanligt många för en stad som år 79 efter Kristus troligen hade omkring 12000 invånare.

Stadens rika invånare tillfredsställde sig med sina egna slavar, så bordellerna var huvudsakligen för stadens underklass samt besökande handlare och sjömän.

Den största bordellen, Lupanar Grande, hade hela tio små kabiner, där de prostituerade tog hand om kunderna. Tjänsterna utfördes på hårda stenbritsar, så att de ofta berusade gästerna inte fick det för behagligt och somnade.

Lupanar Grande

© Creative Commons

Kunderna använde sexuella menyer

Många bordeller var utsmyckade med väggmålningar av olika sexuella aktiviteter. Somliga tror att de fungerade som menyer, om kunder hade svårt att förklara vad de ville ha.

De flesta av de prostituerade var sannolikt slavar eller frigivna kvinnor, som ­värvats till yrket, eftersom det var ett effektivt sätt att tjäna pengar.

Symboler visar vägen

På flera ställen i staden finns det avbildningar av fallossymboler. Somliga är uthuggna i vägbeläggningen, andra hänger över dörrar och portar, medan vissa är gjutna i metall och har använts som oljelampor.

De många fallosarna hade dock inte enbart sexuella undertoner: De var även symboler för fertilitet, tur och humor.

Uthuggna fallossymboler visade besökare var ­stadens bordeller låg.

© Getty Images