Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Många gäster på bordellen Lupanar Grande har lämnat kommentarer på väggarna.

© Getty Images
Civilisationer - Romarriket

Pompeji kryllade av bordeller

Den som bar på oförlösta sexuella frustrationer i Pompeji hade ­enbart sig själv att skylla. Det fanns nämligen gott om bordeller.

Arkeologerna anser att det i Pompeji fanns upp till 20 bordeller, vilket är ovanligt många för en stad som år 79 efter Kristus troligen hade omkring 12000 invånare.

Stadens rika invånare tillfredsställde sig med sina egna slavar, så bordellerna var huvudsakligen för stadens underklass samt besökande handlare och sjömän.

Den största bordellen, Lupanar Grande, hade hela tio små kabiner, där de prostituerade tog hand om kunderna. Tjänsterna utfördes på hårda stenbritsar, så att de ofta berusade gästerna inte fick det för behagligt och somnade.

Lupanar Grande

© Creative Commons

Kunderna använde sexuella menyer

Många bordeller var utsmyckade med väggmålningar av olika sexuella aktiviteter. Somliga tror att de fungerade som menyer, om kunder hade svårt att förklara vad de ville ha.

De flesta av de prostituerade var sannolikt slavar eller frigivna kvinnor, som ­värvats till yrket, eftersom det var ett effektivt sätt att tjäna pengar.

Symboler visar vägen

På flera ställen i staden finns det avbildningar av fallossymboler. Somliga är uthuggna i vägbeläggningen, andra hänger över dörrar och portar, medan vissa är gjutna i metall och har använts som oljelampor.

De många fallosarna hade dock inte enbart sexuella undertoner: De var även symboler för fertilitet, tur och humor.

Uthuggna fallossymboler visade besökare var ­stadens bordeller låg.

© Getty Images

Läs också:

Romarriket

Sexorgier var god sed i Rom

7 minuter
Romarriket

Pompeji sprudlade före katastrofen

17 minuter
Romarriket

Vesuvius förvandlade Pompeji till helvetets förgård

16 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj