Italien, cirka år 65
Människor säger att ”de gamla tidernas visdom uteslutande gav råd om vad man skulle göra, och vad man inte skulle göra, men att individerna på den tiden ändå var betydligt bättre människor.
Nu, när fler män med kunskaper har tillkommit, har män med visdom blivit färre. Den rättframma, enkla dygden har ersatts av förtäckt och listigt kunnande. Vi lär oss hur vi ska argumentera, men inte hur vi ska leva.”
Givetvis var den gamla visdomen – i synnerhet i början – enkel, men så förhöll det sig även med andra konster: utövarens skicklighet utvecklades med tiden och genom övning.
Men på den tiden hade folk inte heller behov av omsorgsfullt tillrättalagda kurer. Lasterna hade ännu inte nått nutidens nivå och var inte heller så utbredda.
Vanliga laster kunde på den tiden behandlas med vanliga kurer. Nu blir vi tvungna att upprätta försvarsverk med större omsorg på grund av de starkare makter som angriper oss.
Läkekonsten gick då ut på att besitta kunskap om några få, enkla faktum – som hur man stoppar en blödning eller får ett sår att läka. Men nu har problemen nått en helt annan omfattning, och komplikationerna är mycket mer olikartade.
Ingen bör förvånas av att läkare förr i tiden hade mindre att göra! Mäns kroppar var fortfarande friska och starka. Deras mat var lätt och inte förstörd av lyx och konstfärdiga påhitt.
Då tillagade människor rätter för att stilla hungern. Nu är matens uppgift att reta aptiten efter mer. Åtskilliga såser kommer på bordet, bara för att reta de ätandes glupskhet.
Vad som en gång gav näring åt en hungrig man har nu blivit en börda för en full mage.
Med den rådande vällevnaden följer blekhet, skakningar i muskler, som är genomdränkta av vin, samt en avskyvärd avmagring. Men magerheten beror på förstoppning snarare än på svält.
Stegen blir svaga och trippande och gången slingrande, precis som hos de försupna. Därpå följer vätskeansamlingar, som sprider sig under huden, och buken växer på grund av den dåliga vanan av att sätta i sig mer än vad magen klarar av.
Gulsot, missfärgningar och kroppar som ruttnar inifrån, krokiga, styva fingrar och muskler utan känsla följer. Hjärtat rusar iväg i ett ihållande bultande.
Behöver jag nämna yrsel? Eller tala om smärtan i ögon och öron, klåda och sveda i en feberdrabbad hjärna och invändiga sår, som breder ut sig genom hela matsmältningssystemet?
Utöver dessa åkommor medför livsstilen åtskilliga slags febersjukdomar. En del är akuta och elakartade, medan andra smyger sig på oss och får oss att drabbas av darrningar.
Behöver jag nämna de otaliga andra sjukdomar, som är resultatet av att leva alltför vidlyftigt?
Den namnkunnige grundarenav den professionella läkekonsten konstaterade att kvinnor aldrig tappade håret eller led av ont i fötterna. Men nu för tiden mister även kvinnorna håret, och de lider också av gikt.
Förändringen beror inte på att kvinnors fysik har förändrats, utan på att den erövrats. Nu utmanar kvinnorna nämligen männen med avseende på njutning.
Därför utmanar de även männen, när det gäller sjukdomar som tidigare drabbade enbart män.