Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nu säljs myntet som hyllar mordet på Caesar

En dramatisk historia gör de så kallade EID MAR-mynten oerhört speciella. Om mindre än en vecka säljs ett av de ytterst få guldmynt som överlevde inbördeskriget i kölvattnet på Caesars död och hämnden på attentatsmännen.

Just nu gnisslar förmögna myntsamlare tänder av spänning, för ett oerhört sällsynt romerskt guldmynt har bjudits ut till försäljning.

Myntet väger endast åtta gram, men det brtitiska auktionshuset Roma Numismatics Limited uppskattar att det kommer att gå för minst 500 000 pund – motsvarande lite drygt 5,7 miljoner kronor.

Auktionen hålls online, och bud under 300 000 pund accepteras inte.

Än så länge har inga bud lagts – alla potentiella köpare lurpassar på varandra – men efter hand som deadline närmar sig (den 29 oktober klockan 09.00) kommer intresserade köpare garanterat att börja höra av sig.

Det tvåtusen år gamla guldmyntet är i förbluffande gott skick. Både porträttet av Marcus Junius Brutus (85–42 f.Kr.) på framsidan och texten EID MAR på baksidan är så tydliga att auktionshuset känner sig tvunget att framhålla att myntet har ”sedvanligt bruksslitage”.

© romanumismatics.com

Aureus hyllar mordet på Caesar

Myntet präglades år 42 före Kristus till minne av mordet på Julius Caesar, som var i färd med att roffa åt sig all makt.

Myntets framsida pryds av ett porträtt av senatorn Brutus, som ville förhindra att Caesar blev kung. På myntets baksida syns två korta dolkar.

De symboliserar dels de mordvapen som de omkring sextio medskyldiga högg ihjäl Caesar med – dels visar de att mordet hade två upphovsmän: Brutus och hans allierade Cassius.

Mellan dolkarna syns en så kallad pileus – den typ av hatt som frigivna romerska slavar fick på huvudet under den ceremoni som markerade att de var fria.

I romarriket var hatten en kraftfull symbol för frihet, och Brutus berättar med bildspråket att han planerade och begick mordet för att romarna skulle förbli fria.

Enligt legenden fick Julius Caesar ta emot tjugotre knivhugg.

© William Holmes Sullivan

Texten EID MAR är namnet på en dag i den romerska kalendern: den 15 mars, då Julius Caesar mördades. Enligt legenden hade en spåman förutsagt att Caesar skulle bli mördad på just eid mar.

Brutus stupade under det inbördeskrig som följde i kölvattnet på mordet. Nästan alla mynt med eid mar på smältes ner av Caesars allierade, som vann kriget.

Diktatur undgick romarna inte, för sjutton år efter mordet på Caesar föll den romerska republiken – och ersattes av kejsartiden.

Senaste nytt

Guldmyntet såldes den 30 oktober för 2,7 miljoner brittiska pund – 31 miljoner kronor. Eid Mar-myntet tog sig därmed precis in på topp 20-listan över de dyraste mynten som sålts på auktion. Listan toppas av ett amerikanskt mynt från 1794, som 2013 såldes för motsvarande cirka 90 miljoner kronor.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj