Red River Archaeology Group
Skelett med rost i stengrav

Mystisk grav: Högt uppsatt romare begravdes i bojor

I Wales har arkeologer hittat en mystisk grav från romersk tid. En soldat, som tycks ha tillhört Roms absoluta elit, har begravts som en simpel förbrytare.

Var han en slav eller en fånge?

Den frågan ställde arkeologerna i Wales sig, när de hittade kvarlevorna av en man 21–25äårsåldern, som begravts någon gång på 200- eller 300-talet efter Kristus – en tid då Wales och Storbritannien var en del av romarriket.

Mannen har nämligen begravts med ansiktet nedåt, vilket var ett vanärande sätt att begrava kriminella eller straffade slavar.

Dessutom hade han rester av spikar kring nacken, armarna och fötterna – sannolikt för att han lagts i graven bunden eller i bojor.

Nu har närmare undersökningar av graven dock gjort arkeologerna helt förvirrade.

Måste ha tillhört absoluta eliten

Mellan benen på den döde fann arkeologerna resterna av ett svärd.

Det skulle en slav eller en brottsling aldrig få med sig i graven.

Kort därefter dök det även upp en liten silverbrosch – en så kallad fibula.

”Detta är det första exemplet på en romersk armborstfibula av silver som hittats i Wales”, säger kurator Evan Chapman från Amgueddfa Cymru Museum i Wales om silverbroschen, som gavs enbart åt högt uppsatta romare.

Fibula i romersk stil

I graven fann arkeologerna en så kallad armborstfibula i silver. Det är ett dräktspänne som var förbehållet Roms elit.

© Public Domain

I synnerhet silversmycket placerar den döde i den absoluta eliten inom romarriket. Smycken av det slaget gavs nämligen enbart åt särskilda generaler och högt uppsatta tjänstemän.

”Det är intressant att han begravdes med ansiktet nedåt, men fortfarande med sina ’regalier’”, säger administrerande direktören Mark Collard från arkeologfirman Red River Archaeology, som skött utgrävningen.

”Det ger upphov till fler frågor än det besvarar.”

Rester från ett svärd i romersk grav

Svärdet som en gång i tiden lades mellan benen på den mystiske soldaten har nu rostat bort, men spåret efter det syns tydligt.

© Red River Archaeology Group