Mer än 30 000 romerska mynt hittade utanför Sardiniens kust

En mängd glittrande metallbitar utanför Sardiniens kust fångade nyligen uppmärksamheten hos en amatördykare. Upptäckten ledde arkeologerna till vad som kan vara ett av de största fynden av romerska mynt någonsin.

Romerskt myntfynd, Sardinien, Arzachena

Mynten är extremt välbevarade. Arkeologer har hittills bara hittat fyra skadade mynt.

© Ministero della cultura

Under ett dyk utanför staden Arzachena på Sardiniens nordöstra kust gjorde en dykare nyligen en extraordinär upptäckt.

I en fördjupning i sandbottnen, mellan strandsnäckor och småsten, glittrade några runda metallbitar.

Genom att noggrant undersöka inskriptionen på metallbitarna insåg dykaren att det rörde sig om mynt från antiken.

Arkeologer kallades in för att bekräfta antagandet. Mynten var präglade under romarriket och det fanns många av dem – riktigt många.

Arkeologerna uppskattar att fyndet består av mellan 30 000 och 50 000 mynt, präglade mellan 324 e.Kr. och 340 e.Kr.

Detta gör det till det största myntfynd som någonsin gjorts i Italien. Om arkeologernas uppskattningar är korrekta närmar sig fyndet till och med det största romerska myntfyndet någonsin – det så kallade Frome Hoard. Den upptäcktes 2010 i närheten av Somerset i England och innehöll 52 503 romerska mynt.

Det italienska kulturministeriet är också mycket entusiastiskt över fyndet.

"Skatten som hittades i vattnen utanför Arzachena är ett av de viktigaste myntfynden på senare år", säger Luigi La Rocca, generaldirektör för ABAP, det italienska kulturministeriets avdelning för arkeologi, konst och naturlandskap.

Romerskt myntfynd, Sardinien, Arzachena

Mynten kallas follis, en myntenhet som huvudsakligen består av brons och som präglades första gången under kejsar Diocletianus år 294 e.Kr.

© Ministero della cultura

Fynden ger ny kunskap om romerska handelsrelationer

Förutom mynten hittade arkeologerna också ett antal amforor på platsen, och tillsammans tyder fynden på att de härstammar från ett av de många skeppsbrott som historikerna vet ägde rum i området.

Arkeologer fortsätter att utforska platsen, som de hoppas ska ge ytterligare insikter om romarriket och dess handelsförbindelser.

"Restaureringen och konserveringen av mynten och annat material som vi har hittat kommer att hjälpa oss att bättre förstå det sammanhang i vilket fyndet gjordes", säger det italienska kulturministeriet i ett uttalande.

VIDEO: Se arkeologer hämta upp mynten från havsbotten

Video