Picture Desk
Byst av Livia Drusilla

Livia Drusilla: Listig skönhet grundade Roms kejsardynasti

Livia Drusilla blev med klokhet, viljestyrka och list­ Roms mäktigaste kvinna. Från kulisserna förde hon både sin make och sin son till tronen, men trots det dog hon ensam.

© Sky TV 2021.

I artikeln här kan du lära dig mer seriens huvudperson Livia Drusilla, som kan ha varit antikens mäktigaste kvinna.

Å r 38 f.Kr. fick det högsta religiösa rådet i Rom ett brådskande ärende av ovanligt slag. En av imperiets mäktigaste män krävde svar på frågan om han fick lov att gifta sig med en nyskild, höggravid kvinna.

Efter noggrant övervägande gav rådet sitt tillstånd och snart var årets skandal ett faktum: Roms nye, snabbt stigande stjärna, Octavianus, gifte sig med 19-åriga Livia Drusilla.

Äktenskapet var emellertid inte bara ett intressant samtalsämne. Det skulle också visa sig bli helt avgörande för Roms framtid.

Staty av kejsar Augustus

Octavianus (senare kejsar Augustus) sägs ha varit väldigt förälskad i Livia Drusilla, och år 38 f.Kr. ansökte de om att få gifta sig.

© Shutterstock

Det perfekta paret

Den vackra Livia Drusilla var inte vem som helst. Hon tillhörde den förnäma släkten Claudius och var en perfekt gemål för Octavianus, som av många betraktades som en uppkomling från landet.

Några år tidigare hade han bildat det så kallade triumviratet tillsammans med de båda fältherrarna Marcus Antonius och Lepidus, och de tre hade delat på makten i imperiet. Men samarbetet gick inget vidare, och Octavianus behövde inflytelserika vänner för att kunna hävda sig i konkurrensen mot i synnerhet Antonius.

Med Livia Drusilla vid sin sida var Octavianus mycket starkare. Dessutom verkade den annars så känslokalle unge mannen faktiskt vara förälskad i Livia Drusilla.

Livia kämpade för sin son

Marcus Antonius förlorade maktkampen. Och när senaten år 27 f.Kr. förärade Octavianus hederstiteln Augustus, och han därmed i praktiken blev romarrikets förste kejsare, blev Livia Drusilla imperiets mäktigaste kvinna.

Utåt var Livia Drusilla den perfekta hustrun och sinnebilden av hur en romersk adelsdam skulle bete sig: ödmjuk, ärbar och osjälvisk. Hon styrde i ett enkelt hem, utan marmorgolv och överdådig mosaik, och framstod som ett lojalt stöd åt sin man.

Men i det fördolda arbetade hon ihärdigt för att Augustus skulle adoptera hennes son ur första äktenskapet, Tiberius, så att han kunde ärva imperiet. För detta krävdes dock att flera andra kandidater röjdes ur vägen.

Staty av Tiberius

Efter Augustus död blev Tiberius kejsare i Rom – och alltihop var Livias förtjänst.

© Picture Desk

Arvingar dog en efter en

Augustus hade inga egna söner, och därför ville han helst se sin systerson Marcellus som sin arvinge. Men till Livia Drusillas stora glädje dog Marcellus av sjukdom, bara 18 år gammal.

Enligt den romerske historikern Dio Cassius ryktades det att Livia hade haft ett finger med i spelet. Även de följande kandidaterna dog av oförklarliga sjukdomar, en efter en.

Livias äldste son Tiberius var gift med Vipsania, som han älskade högt. Men det brydde sig inte Livia om. Hon tvingade honom att skilja sig. I stället arrangerade hon ett äktenskap mellan Tiberius och Augustus dotter Julia ur ett tidigare äktenskap.

Byst av Livia Drusilla

Genom viljestyrka och list blev Livia Drusilla den mäktigaste kvinnan i Rom.

© Picture Desk

Livia Drusilla

Tiberius var förkrossad. Enligt den romerske författaren Suetonius råkade Tiberius en dag möta sin älskade Vipsania:

”Han följde henne med en så tårfylld blick att man såg till att hon aldrig mer fick visa sig i hans närhet.”

I många år hade Tiberius varit en av Augustus trogna fältherrar. Roms härskare var dock inte särskilt glad för sin nyblivne svärson, som flydde till Rhodos i exil efter bröllopet. Men år 4 e.Kr. tvingades Augustus ge vika för påtryckningarna och adoptera Tiberius.

Livia Drusilla hade vunnit maktkampen.

Tiberius isolerede Livia

Livia Drusilla och Augustus var gifta i hela 52 år. Under de åren hann årtionden av oro och inbördeskrig övergå till fred och välstånd. Enligt de romerska historikerna kunde Livia ta åt sig en del av äran; hon bistod alltid sin make med goda råd.

När Augustus avled år 14 e.Kr. blev han upphöjd till gud av senaten, som strax därefter även tilldelade Livia Drusilla hederstiteln ”Augusta”. Därmed hade den 71-åriga änkan uppnått i stort sett allt det hon kämpat för.

När Augustus dog utsågs nämligen Tiberius till ny kejsare i Rom. Under 50 år därefter kom alla Roms kejsare ur den familjedynasti som Livia Drusilla kämpat för att grundlägga.

Hennes mödor belönades emellertid inte av sonen Tiberius, som aldrig kunde förlåta henne för att hon tvingat honom att skilja sig från sitt livs stora kärlek. Tiberius såg därför till att Livia Drusilla inte fick något inflytande när han var kejsare.

Livia Drusilla dog ensam år 29 e.Kr. Hon blev 85 år.