Romarnas harnesk är bäst kända från bilder på triumfbågar, medan arkeologiska fynd av tvåtusen år gamla harnesk är oerhört sällsynta.
Därför jublade de tyska forskare som 2019 upptäckte det äldsta bevarade romerska harnesket.
Fyndet gjordes i Kalkriese tolv mil väster om Hannover, där forskarna tror att Varusslaget, eller slaget i Teutoburgerskogen, som det också kallats, ägde rum år 9 efter Kristus. Tre romerska legioner gick i ett bakhåll och utplånades av en germansk armé.
Till och med läderremmarna är bevarade
De tyska forskarna grävde 2019 upp en femhundra kilo tung jordklump med hela harnesket i, så att det inte skulle rosta, medan de långsamt frilade del för del.
Jordklumpen fördes till ett laboratorium, där harnesket grävdes ut under kontrollerade förhållanden.
Harnesket håller nu på att konserveras, och de tyska forskarna från Museum und Park Kalkriese betecknar det som århundradets fynd.
Allt från lamellerna (plåtarna av järn) till spännen och rester av läderremmar har överlevt. Axel- och bröstplåtarna har redan konserverats, medan de plåtar som skyddade magen är kvar i jordklumpen.
Soldaten fjättrades
Det finns indikationer på att den legionär som bar harnesket led ett grymt öde. På rustningsdelarna låg nämligen bojor av det slag som romerska legionärer använde för att föra bort krigsfångar efter ett slag.
Med händerna fjättrade vid metallringen om halsen fördes legionären kanske själv bort av germanerna – antingen till ett liv i slaveri eller för att avrättas på en kultplats.