Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Legionärrustning med dramatisk historia utgrävd

Arkeologerna kallar harnesket från slaget för inget mindre än århundradets fynd. Den 2 000 år gamla rustningen är både komplett och välbevarad.

Roland Warzecha/kalkriese-varusschlacht.de

Romarnas harnesk är bäst kända från bilder på triumfbågar, medan arkeologiska fynd av tvåtusen år gamla harnesk är oerhört sällsynta.

Därför jublade de tyska forskare som 2019 upptäckte det äldsta bevarade romerska harnesket.

Fyndet gjordes i Kalkriese tolv mil väster om Hannover, där forskarna tror att Varusslaget, eller slaget i Teutoburgerskogen, som det också kallats, ägde rum år 9 efter Kristus. Tre romerska legioner gick i ett bakhåll och utplånades av en germansk armé.

Kort, Varusslaget, romere

Slaget ägde rum långt norr om romarrikets gräns. Många moderna historiker lutar i dag åt att arméerna inte – som man tidigare trott – stred i Teutoburgerskogen, utan i stället i Kalkriese, sju mil längre norrut.

© Shutterstock

Till och med läderremmarna är bevarade

De tyska forskarna grävde 2019 upp en femhundra kilo tung jordklump med hela harnesket i, så att det inte skulle rosta, medan de långsamt frilade del för del.

Jordklumpen fördes till ett laboratorium, där harnesket grävdes ut under kontrollerade förhållanden.

Harnesket håller nu på att konserveras, och de tyska forskarna från Museum und Park Kalkriese betecknar det som århundradets fynd.

Allt från lamellerna (plåtarna av järn) till spännen och rester av läderremmar har överlevt. Axel- och bröstplåtarna har redan konserverats, medan de plåtar som skyddade magen är kvar i jordklumpen.

Från rostiga plåtar till färdigt harnesk

Soldaten fjättrades

Det finns indikationer på att den legionär som bar harnesket led ett grymt öde. På rustningsdelarna låg nämligen bojor av det slag som romerska legionärer använde för att föra bort krigsfångar efter ett slag.

Med händerna fjättrade vid metallringen om halsen fördes legionären kanske själv bort av germanerna – antingen till ett liv i slaveri eller för att avrättas på en kultplats.

Handbojor gjorde krigare till slavar

Läs också:

Romarriket

Hämndlysten romare ville utplåna Tyskland

16 minuter
Romarriket

Alla vägar ledde faktiskt till Rom

12 minuter
Romarriket

Därför har romerska hjälmar en borste upptill

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj