Kejsar Neros mytomspunna teater har äntligen hittats i Rom

Den makthungrige kejsaren Nero spelade lyra när Rom brann och älskade att uppträda som skådespelare. Nu har arkeologer sannolikt hittat hans mytomspunna teater, där åskådarna låstes in och beordrades att klappa.

flygbild av arkeologisk utgrävning
© Soprintendenza Speciale Rome

På en byggarbetsplats nära Vatikanen i Rom har arkeologer upptäckt resterna av en antik teater, troligen byggd av Romarrikets siste kejsare Nero, av Julius Caesars och Augustus släkt.

Romerska historiker som Plinius den äldre har skrivit om Neros teater, men arkeologerna har inte tidigare kunnat ta reda på var den låg för nästan 2 000 år sedan.

Tonårskejsaren Nero, som regerade från 54 till 68 e.Kr., ansåg sig vara en stor konstnär. Och i hans nybyggda teater fick romarna utstå sin makthungrige kejsares kreativa produktion.

"När Nero sjöng fick ingen lämna teatern, inte ens av de mest brådskande skäl. Och så sägs vissa kvinnor ha fött barn i teatern, medan många, utmattade av att lyssna och jubla, hoppade från väggarna eftersom ingångsportarna var låsta, eller så spelade de döda och bars ut som om de skulle begravas", skrev historikern Suetonius några årtionden efter kejsarens död.

[Nero begick självmord när han insåg att hans livvakt hade vänt sig mot honom. "Vilken konstnär som dör med mig!” ska ha varit hans berömda sista ord.

Prestigefyllt palats hittat, men inte mystisk teater

Under ett och ett halvt decennium vid makten hade kejsaren gjort sig fullständigt impopulär hos Roms maktelit eftersom han hellre spelade musik och reciterade poesi än ledde världens största imperium.

Samtidigt tömde han rikets kassa på pengar genom att anordna stora fester och efter Roms stora brand byggde han ett nytt kejsarpalats på över en miljon kvadratmeter med en 35 meter hög förgylld bronsstaty av kejsaren själv på palatsets innergård.

klinkergolv och fresco i ruin

Arkeologer har hittat ett välbevarat klinkergolv och rester av frescomålningar på en vägg. Detta tyder på att platsen tillhörde en mycket förmögen person.

© Soprintendenza Speciale Rome

Palatset, som stod som en enorm och pinsam påminnelse om Neros överkonsumtion, skrotades inom tio år efter den galne kejsarens död, och på 1500-talet återupptäcktes resterna av det.

Arkeologer har å andra sidan ägnat ytterligare 500 år åt att försöka hitta Neros mystiska teater, som bara Plinius den äldre nämner direkt, medan andra historiker som Suetonius hänvisar till den indirekt.

Ruiner dyker upp under renässanspalats

Nu tror sig dock forskarna äntligen ha hittat teatern under innergården till renässanspalatset Palazzo Della Rovere, som håller på att byggas om till ett lyxhotell.

Palatset ligger på platsen för Agrippina den äldres trädgård på den västra sidan av Tibern. Hon var dotterdotter till kejsar Augustus, mor till Caligula och mormor till Nero.

Arkeologerna har bland annat hittat resterna av åskådarplatserna, som har rest sig i en halvcirkel runt den centrala scenen.

Man har också hittat glas, pärlor och flera musikinstrument.

Teatern var rikt utsmyckad med guldpläterade marmorkolonner, frescomålningar och intrikat mönstrade klinkergolv, enligt arkeologernas undersökningar som har pågått sedan 2020.

Sedan 1940 har herrgården - och den bortglömda Imperial Theatre - tillhört Heliga Gravens Orden i Jerusalem, men de har sålt en del av fastigheten till hotellkedjan Four Seasons, som nu bygger ett lyxhotell i de historiska omgivningarna.

När Neros teater har undersökts grundligt är det meningen att den ska täckas över igen.

Marmorpelare ligger i jorden

Forskare har också hittat värdefulla marmorkolonner från den julisk-claudiska dynastin (från 27 f.Kr. till 68 e.Kr.).

© Soprintendenza Speciale Rome