Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Enligt myten brändes de kartagiska pojkarna i en ihålig staty av guden Baal Hammon.

Civilisationer - Romarriket

Karthago offer för romerskt mord

Enligt romarna offrade deras ärkefiender i staden Karthago i Nordafrika småbarn till gudarna. Arkeologer rentvår nu kartagerna från de romerska anklagelserna.

En amerikansk antropolog har gjort en upptäckt som kan rentvå den mytomspunna nordafrikanska staden Karthago från ett av forna tiders envisaste elaka rykten: att kartagerna offrade adelns förstfödda gossar till guden Baal Hammon.

Jeffrey Schwartz vid universitetet i Pittsburgh har undersökt benen i 348 begravningsurnor från en begravningsplats för barn i Karthago. Sedan 1920-talet har den använts som bevis för att historierna om offergåvorna är sanna. Schwartz undersökningar visar dock att många av barnen aldrig kan ha offrats.

För det första var vissa av benen från flickor. Dessutom har Schwartz undersökt kranierna och tandemaljen och kunnat slå fast att cirka 20 procent av barnen var dödfödda – och alltså inte hade dödats för att blidka gudarna.

Rykten om Karthagos barn­offer härstammar bland annat från den grekiske historikern Diodoros. De nya undersökningarna tyder dock på att historierna troligen var rena påhitten uppfunna för att rättfärdiga Roms krig mot Karthago.

Antropologen Jeffrey Schwartz har undersökt 348 urnor funna på en begravningsplats för barn.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj