Kartago mot Rom – supermakternas tvekamp
På 200-talet f Kr ställdes två stormakter mot varandra – Rom och Kartago. Som om inte det var nog drogs romarriket även in i strider i Grekland. Herraväldet över Medelhavet stod på spel på två fronter.

Slaget vid Cannae blev en katastrof för den romerska armén.
Det är ett av de mest berömda ögonblicken i militärhistorien, kanske i hela världshistorien. Den 2 augusti 216 f Kr vid Cannae, nära dagens San Ferdinando di Puglia, i sydöstra Italien, står en jättelik romersk armé uppställd inför en betydligt mindre styrka, ledd av befälhavaren från Kartago, Hannibal Barkas.
Romarna är segervissa. Aldrig tidigare har en så stor romersk armé samlats på en enda plats. De kartagiska styrkorna befinner sig dessutom långt hemifrån, omgivna av fiender, och soldaterna borde vara demoraliserade.
När det romerska infanteriet går till våldsamt angrepp dröjer det inte länge innan kartagerna börjar dra sig tillbaka. Men de gör det under ordnade former och bara i mitten. Sakta retirerar de, medan den romerska styrkan segerrusig följer efter.
Kartagos kavalleri omringar romarna
Snart visar det sig dock att de romerska befälhavarna har begått ett förödande misstag. De har låtit sina trupper tränga fram för långt utan att ha flankerna säkrade. Där anfaller nu Hannibals tunga infanteri och det dröjer inte länge innan det kartagiska kavalleriet lyckas omringa hela den romerska styrkan.
Snart är hela den jättelika romerska hären innesluten, på alla sidor omgivna av fiender. Så tätt står de att de knappt kan röra sig. Dagen förvandlas till ett enda utdraget blodbad.
Ändlöst grymma scener utspelar sig, då romarna metodiskt hackas, sticks och slås i bitar. Samtidigt gör de förtvivlat motstånd. I efterhand kommer man till exempel att hitta en romersk soldat som med sina sista krafter bitit av sin motståndares öron och näsa.