Pompeii Archaeological Park/EPA-ETE

Intakt paradvagn upptäckt i Pompeji

Trots att stallet som vagnen stod i brann ner och allting begravdes av lava är den 2 000 år gamla romerska vagnen oerhört välbevarad.

Utgrävningarna i den antika romerska staden Pompeji har på senare år plågats av plundrare, som gräver tunnlar för att komma åt dyrbara fynd. Det var just upptäckten av två sådana tunnlar som i januari gjorde att arkeologer fick korn på en praktfull vagn i stallet till en villa i Pompeji-förstaden Civita Giuliana.

De fick bråttom att gräva ut fyndet, som plundrarnas tunnlar hade passerat precis till höger och vänster om. Snart dök övre delen av vagnen upp, och medan polisen väntade på plundrarna fortsatte utgrävningarna.

Pompejis undergång blev arkeologernas guldgruva

Gips hälldes ner i sprickor i den stelnade lavan för att göra avgjutningar, som skulle kunna avslöja vad hettan hade förstört under vulkanutbrottet år 79 efter Kristus.

Efter veckor av arbete insåg arkeologerna att de fått jackpot: Den mest intakta romerska paradvagn som någonsin hittats.

VIDEO: Se forskarnas 360-graders tur runt vagnen.

Plundrarna gick i fällan

Järnbeslagen runt hjulen hade överlevt eldhavet, och det hade även de vackra dekorationerna längs vagnens sidor. Gipsavgjutningarna avslöjade dessutom var rep hade suttit och återskapade vagnens golv, sidor och tak av ekplankor.

Vagnen är en så kallad pilentum – en stor hästdragen vagn, som fina romerska damer färdades i. Den hade öppningar i sidorna och mjuka kuddar på golvet. Enligt romersk lag var pilentum en så förnäm vagn att den endast fick användas i samband med religiösa festligheter.

Även polisen i Pompeji jublar, för de tror sig nu ha gripit de plundrare som borrade de illegala tunnlarna.