Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

romerska legioner centurion

Hur stor var en romersk legion?

Efter Gajus Marius reformer delades den romerska armén in i legioner, kohorter och centurier. Den strömlinjeformade organisationen bidrog till att göra de romerska legionärerna till några av antikens effektivaste soldater.

Shutterstock

En romersk legion bestod av omkring 5 300 man, som var organiserade i ett antal mindre enheter.

I romerska rikets tidiga historia hade legionerna olika storlekar och strukturer, men de fick sin slutgiltiga form efter en omfattande militär reform år 107 före Kristus.

Då valdes general Gajus Marius till konsul i Rom och började effektivisera armén. Bland annat öppnade han den för Roms lägsta klasser och han införde standardiserad utrustning och träning.

En av de viktigaste reformerna berörde dock själva organiseringen av armén. Gajus Marius införde legionen som den största enheten och delade upp den i flera mindre infanterienheter med var sin ledare.

På det sättet delades varje legion in i tio kohorter, som i regel bestod av 480 legionärer. Dessa delades in i sex centurior på vardera åttio man, som i sin tur delades upp i åttamannagrupper.

Den nya strukturen likriktade alla förband och gav klara ordervägar, vilket gjorde soldaterna lättare att kommendera på slagfältet.

Förändringarna gav snabbt resultat. Efter den stora reformen förvandlades Roms armé till en oövervinnelig krigsmaskin, som lade under sig det mesta av den kända världen under antiken.

Så var en legion organiserad

© Shutterstock

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj