ArchaiOptix & University of Cordoba
Romersk parfym

Hur doftade romarna?

Spanska arkeologer hittade år 2019 en liten flaska med rester av äkta romersk parfym. Efter noggranna analyser kan forskarna nu avslöja hur romarna doftade för omkring 2 000 år sedan.

Parfymer var oerhört populära bland antikens romare, och både kvinnor och män gjorde en dygd av att dofta gott.

Dofterna utvanns ur en lång rad blommor och örter, men arkeologer har aldrig hittat några fysiska rester av romarnas parfymer eller väldoftande salvor.

Det förändrades 2019, när arkeologer vid universitetet i Cordoba i samband med ett bostadsbygge i staden Carmona i södra Spanien fann en romersk gravkammare.

Den stora graven härrörde från det första århundradet efter Kristus och innehöll en lång rad urnor och gravgåvor – bland annat en liten flaska som var så väl förseglad att den fortfarande innehöll något, som visade sig vara en välbevarad, parfýmerad salva.

Den cirka 2 000 år gamla salvan genomgick flera avancerade undersökningar för att identifiera ingredienserna, och forskarna kunde konstatera att salvan utöver olivolja innehöll en eterisk olja.

Oljan kom från växten patschuli. Den är känd för att ha en intensiv, exotisk, myskaktig och lite jordig doft, som än i dag används i parfymer.

Romersk parfym

Analyser av innehållet i en liten parfymflaska visar att romarna doftade bland annat patschuli.

© ArchaiOptix & University of Cordoba

Första fyndet av romersk parfym

”Även om man vid arkeologiska utgrävningar har hittat ett stort antal krukor som använts för att förvara parfymer och salvor i antikens Rom, så har vi begränsade kunskaper om deras kemiska sammansättningar eller vilka ämnen de innehållit. Så vitt vi vet är detta första gången en parfym från romersk tid har identifierats”, skriver forskarna i sin vetenskapliga artikel.

Patschuli-växten kommer från Sydostasien, och den eteriska oljan måste därför ha fraktats flera tusen kilometer till Spanien.

Forskarna konstaterar därför att gravens ägare måste ha varit förmögna och troligen tillhört aristokratin.