Shutterstock

Hungrig grävling hittar romersk skatt

Arkeologer fick hjälp från lite oväntat håll, när de gjorde ett av Spaniens mest spektakulära myntfynd.

En snöstorm och en hungrig grävling har hjälpt arkeologer att göra ett viktigt fynd av romerska mynt nära Berció i norra Spanien.

I januari 2021 drabbades Asturien på Spaniens norra kust av låga temperaturer och snö, som gjorde det svårt för områdets djur att hitta mat. En hungrig grävling grävde därför extra djupt efter föda i närheten av sitt gryt, men stötte i stället på en nedgrävd skatt. Fyndet upptäcktes av två arkeologer tre månader senare.

”I sanden, som sannolikt grävts upp av en grävling nära ingången till dess bo, fann vi mynten, och det låg fler inne i grytet”, berättar arkeologerna i sin redogörelse för fyndet.

Sammanlagt hade grävlingen blottat 209 romerska mynt från 200- till 400-talet efter Kristus.

Sveberna ligger troligen bakom myntfyndet. Folket levde ursprungligen i norra Tyskland, men många av dem utvandrade på 400-talet och byggde upp ett rike längs Spaniens Atlantkust.

© VÄRLDENS HISTORIA

Dyrbarheter från hela Europa

Myntfyndet är ett av de största som gjorts i norra Spanien. De flesta av mynten kommer från andra delar av romarriket, till exempel finns det mynt från Antiochia och Konstantinopel i östra Medelhavsområdet, medan ett enstaka mynt från London dolde sig i grävlingens håla.

Forskarna antar att myntskatten grävdes ner någon gång under 400-talet. Vid den tidpunkten invaderades norra Spanien av det germanska folket sveberna, som slog sig ner på Pyreneiska halvön.

I dessa oroliga tider gömde troligen en välbeställd man från trakten en förmögenhet i mynt, men återvände aldrig för att gräva upp dem igen.