Graverad ädelsten funnen i sjunken romersk fiskeby

Ett otroligt sällsynt fynd avslöjar varför även den romerska överklassen kom på besök till ett litet fiskesamhälle nära Venedig.

Agat-ädelsten på havsbotten

Den har ännu inte fastställts vilken mytologisk figur som syns på stenen. Att gravera in den i agatstenen krävde dock stor talang, och endast de rikaste romarna hade råd med en sådan smyckesten.

© Ca’ Foscari University of Venice

På botten av lagunen nära Venedig har arkeologer från universitetet Ca' Foscari gjort en spektakulär upptäckt.

I ruinerna av den översvämmade, 1 900 år gamla romerska fiskebyn Lio Piccolo upptäcktes nyligen en liten ovalformad agatsten.

Halvädelstenen är unik eftersom en mytologisk figur är inristad i dess mitt.

"I ett lagunområde är det ett extremt sällsynt fynd", förklarar Carlo Beltrame, som ledde utgrävningen. Området var populärt bland fiskare under antiken, precis som det är idag.

Men ägaren till den vackra stenen var förmodligen ingen fiskare, enligt forskarna.

Endast en medlem av den absoluta eliten i det romerska samhället kunde ha råd med ett så vackert smycke.

Serverade hemodlade ostron

Men hur hamnade smyckestenarna från ett romerskt imperium i en liten fiskeby? Arkeologerna kanske har svaret på den frågan.

I Lio Piccolo har arkeologerna också hittat resterna av en tank som verkar ha använts för att förvara levande ostron.

När en amatörarkeolog på 1980-talet hittade resterna av tanken, som var vackert dekorerad med fresker och mosaiker, drog han slutsatsen att det måste ha varit en storslagen villa.

Det finns dock bevis som tyder på att det kan ha varit en plats där ostron odlades, såldes och eventuellt serverades till Romarrikets överklass, skriver forskarna i ett pressmeddelande.

Om stenen användes för att betala för en ostronfest eller om ägaren helt enkelt tappade bort den kan forskarna inte säga.

Ovalformad agatsten med gravyr

Den sällsynta agatstenen är graverad med ett motiv av en okänd mytologisk figur som ser ut att bära något på sina axlar.

© Ca’ Foscari University of Venice