Gladiatorerna var specialister

Roms gladiatorer var indelade i olika typer som alla använde sig av sina egna vapen och stridstekniker. Läs om Uppskäraren och 5 andra gladiatortyper.

Roms gladiatorer var indelade i olika typer som alla använde sig av sina egna vapen och stridstekniker. Deras utrustning var noga utvald, så att den gav gladiatorerna både fördelar och nackdelar. På så vis fick publiken mest valuta för pengarna.

Fiskaren

Retiarius

Styrka/svaghet: Retiarius var den sämst skyddade gladiatorn men hade dock en galerus som skyddade halsen och vänster axel. Hans styrka var snabbhet och rörlighet, och taktiken var ofta att fånga motståndaren i nätet och angripa med den långa treudden.

Utrustning: Lång treudd, dolk, arm- och axelskydd på vänster sida samt nät.

Uppskäraren

Scissor

Styrka/svaghet: Scissor-gladiatorn med sin halvmåneformade kniv längst ut på den vänstra armens pansar var en fruktad motståndare. Kniven var slipad på båda sidor och kunde både huggas och skäras med. Scissor hade ingen sköld men en mycket tung ringbrynja, som tillsammans med det tunga armpansaret gjorde honom till den tyngste av alla gladiatortyper. Därför blev han snabbt trött under striderna i arenan.

Utrustning: Hjälm, ringbrynja och armpansar med en halvmånformad kniv.

Spetsaren

Hoplomachus

Styrka/svaghet: Hoplomachus styrka var spjutet, som kunde användas både som stick- och kastvapen. Å andra sidan gav hans lilla sköld inte mycket skydd. Ibland förlorade gladiatorn spjutet under en strid – i så fall tvingades han kämpa vidare beväpnad med en stor dolk.

Utrustning: Hjälm, liten rund sköld, spjut, dolk, ben- och armskydd.

Smygaren

Thraex

Styrka/svaghet: Thrax speciella, böjda svärd gav honom möjlighet att sticka motståndaren på ställen där ett rakt svärd inte kunde komma åt. Å andra sidan var hans sköld liten och täckte inte benen effektivt. Därför bar han mycket höga benskydd som gick från ankeln till låren. Thrax hjälm var prydd med ett griphuvud. Gripen är ett fabeldjur med örnhuvud och örnvingar på en lejonkropp.

Utrustning: Hjälm med visir, benskydd, sköld, svärd och armskydd.

Pansarnäven

Murmillo

Styrka/svaghet: Murmillo var en av de tyngst beväpnade gladiatorerna. Hans avlånga sköld gav bra skydd, eftersom den var välvd och därmed även skyddade kroppens sidor. Å andra sidan krävde skölden styrka och uthållighet. Murmillo kämpade ofta mot thrax, som hade en liten sköld, och de båda typerna var föremål för en livlig debatt kring sköldstorlekens fördelar. Kejsar Domitianus som gillade murmillo lät lemlästa en åskådare som uttalade sig positivt om en thraxgladiator.

Utrustning: Hjälm, armskydd, svärd, benskydd och en stor sköld.

Ryttaren

Eques

Styrka/svaghet: Eques-gladiatorerna inledde dagens kamper i arenan. Gladiatorn började sina strider till häst men kämpade vidare till fots med svärd, när han kastat sitt spjut. Hans styrka var hästens snabbhet och möjlig­he­ten att oskadliggöra sin motståndare på långt håll med spjutet. Å andra sidan var han mycket ­dåligt skyddad och hade till exempel inga benskydd. I stället måste eques-gladiatorn lita till sin snabbhet och uthållighet.

Utrustning: Häst, hjälm, armskydd, rund sköld, spjut och svärd.