Gigantisk romersk bassäng utgrävd

Inför ett tunnelbanebygge i Rom har arkeologer stött på den hittills största kända vattenanläggningen från Romarriket.

Bassäng rymde fyra miljoner liter vatten

I hjärtat av det moderna Rom har en grupp italienska arkeologer grävt fram en 35 x 70 meter stor bassäng från 200-talet f.Kr. Forskare har aldrig ­tidigare sett en så stor romersk bassäng för konstbevattning, och de uppskattar att den kan ha innehållit fyra miljoner liter vatten.

”Vi förmodar att bassängen har fungerat som vattenreservoar för de omkringliggande fälten, men samtidigt skulle den även skydda mot översvämning genom att fånga upp vatten från floden när den steg över sina bräddar”, förklarade ledaren för utgrävningen, Rosella Rea, på en konferens i Rom.

Vattnet användes förmodligen till persikoplantage

Omkring år 100 e.Kr. byggdes bassängen ut med kanaler och skovelhjul, som ledde ut vattnet till fälten. Arkeologerna har hittat en del persikokärnor i området och gissar därför att bassängen vid något tillfälle bevattnat en persikoplantage. Persikor var en ny och sällsynt delikatess för romarna, som importerade träden från Mellanöstern.

Plantagen har förmodligen tillhört en förmögen man som själv bott i ett palats i Rom, medan hans slavar skötte arbetet på fälten som då låg utanför staden. Förutom bassängen och kanalerna har arkeologerna även hittat rester av korgar av flätad pil, en grep av järn samt läder från handskar eller skor.

Bassängen ligger i dag 20 meter under markytan och upptäcktes vid grävning inför ett tunnelbanearbete.

Kanalerna var byggda av tegel som tidigare använts till ett tak.

Åsnedrivna vattenhjul drog upp och distribuerade vattnet från bassängen, och via kanaler, ut på fälten.