Galleri: Erotik i Rom

Reliefer, fresker, statyetter, koppar och lampor – överallt fann man erotiska motiv i det gamla Rom. För romarna var älskog en gåva från gudarna, och såväl privata bostäder som restauranger och badhus pryddes med erotik – i alla former.

© Scanpix/Bridgeman

När arkeologerna fann denna fresk i en villa i Pompeji utgick de från att huset var en bordell. Ny forskning visar dock att varje romare med självaktning hade erotik på väggarna.

© Getty Images/DEA/G. Dagli Ort

Gästerna i en romersk affärsmans villa i Pompeji kunde njuta av bilden av ett älskande par, uppassat av en slav.

© Scanpix/AKG

Romarriket styrdes av män, men i sängen var könen jämlika. Om båda parter njöt av akten skulle barnen bli friska, trodde man.

© Musée Departemental Arles Antique, Lacanaud M.

”Jag gillar det så här”, lyder inskrip­tionen på medaljongen, som hittats i den romerska provinsen Gallien.

© Lessing Photo Archive.

Fruktbarhetsguden Priapos fanns i alla romerska hem. Guden förde med sig tur och välstånd.

© Antiquarium Comunale

Ägaren till denna spegel var troligtvis den kvinna som finns porträtterad på baksidan. På framsidan finns astrologiska stjärntecken som kvinnan använde för att räkna ut när hon enligt stjärnorna hade störst chans att bli gravid.

© Scala

Gruppsex finns avbildat på både väggar och lampor. Fresken ovan var en del av dekoren i omklädningsrummet i ett av Pompejis stora, offentliga badhus.

© Musée Departemental Arles Antique, Lacanaud M

Den ultimata sänggympan skildras på denna lampa, där det ser ut som om kvinnan använder hantlar för att öka njutningen.

© Scanpix/Mary Evans

Forskare har noterat drygt 90 olika samlagsställningar i romarnas många erotiska bilder.

© Michael Larvey/Roman Sex

Även i Pompejis tavernor har arkeologerna funnit erotiska fresker. Precis som i de privata hemmen skulle målningarna få gästerna på gott humör.

© Polfoto/Corbis

Skulpturen av Pan och geten väckte sådan anstöt hos Karl VII år 1752 att han lät låsa in den. Inte ens den tidens främsta forskare fick se den.

© Scala

För romarna var munnen helig. Det var därför inte accepterat att ägna sig åt oralsex – särskilt inte man på kvinna. Båda könen kunde dock köpa tjänsten hos prostituerade.

© The Trustees of British Museum

Homosexualitet tolererades av de flesta romare. Det var dock mycket viktigt för en romersk man att han var den ”aktiva parten”. Män som lät sig utnyttjas sexuellt av andra män ansågs vara alltför feminina.

© Scanpix/AKG-images

”Här bor lyckan”, lyder texten på denna relief som hängde
i ett bageri i Pompeji.