Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

En romersk hjälm som påträffades år 1890 ledde arkeologerna till det 2000 år gamla militärlägret nära staden Olfen. Vid utgrävningarna har man bl a hittat delar av lägrets vallar.

Civilisationer - Romarriket

Fynd av romarläger utlöser jubel

Forskarna firar fyndet av ett romerskt militärläger, som var i bruk under invasionen av Germanien för 2000 år sedan.

Efter drygt 120 års sökande har arkeologer äntligen lyckats lokalisera ett 2000 år gammalt romerskt militärläger vid floden Lippe.

”Det är ett sensationellt fynd för den romerska forskningen i Westfalen”, säger Wolfgang Kirsch, chef för ­regionen Westfalen-Lippe, till lokala medier.

Lägret påträffades nära den lilla staden Olfen och är enligt forskarna den länk man saknat i kedjan av romerska läger som låg längs Lippe. Lägret är stort som sju fotbollsplaner och var ett av romarnas viktigaste, när de vid tiden för Kristi födelse försökte erövra det dåvarande Germanien.

Vid den tiden trängde tusentals romerska legionärer djupt in i regionen, samtidigt som stödtrupper befäste de strategiskt viktiga floderna med fort och läger. Det nyfunna lägret intill Olfen användes förmodligen för att bevaka floden Lippes övergångar.

Ända sedan år 1890, då man hittade en romersk militärhjälm nära Olfen, har forskarna sökt efter det läger som de var säkra på hade legat i området. Fram till i dag har forskarna hittat romerska mynt och krukskärvor samt resterna av de försvarsvallar av jord och trä som skyddade lägrets drygt tusen legionärer.

Enligt arkeologerna ligger lägret i områden som legat i stort sett orörda de senaste 2000 åren. Möjligheterna att få helt ny kunskap om romarnas lägeranläggningar och soldaternas utrustning under invasionen av Germanien är stora. Experter räknar med att utgrävningarna av området kommer att ta flera decennier.

Läs också:

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
Arkeologi

Liten fågel avlivar gammal teori

2 minuter
påve franciskus ger urbi et orbi
Krig

Schweizergardet offrade sig för påven

5 minuter
Civilisationer

Vilka var etruskerna?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj