Frivillig gick i 2 000 år gammalt fotspår

I området kring fortet Vindolanda har man gjort många fynd från romarriket, men aldrig tidigare har arkeologerna hittat ett romerskt fotspår. Nu har en frivillig arkeologistudent hittat ett 2 000 år gammalt riktigt fotavtryck.

Student hittar romerskt fotavtryck

Ett 2 000 år gammalt fotavtryck upptäcktes när en frivillig arkeologistudent grävde i jorden vid det romerska fortet Vindolanda söder om Hadrianus mur.

"Det här var det första fyndet jag gjorde och jag insåg direkt att det var ett fotavtryck. Det är så intressant att ha hittat en länk till en människa som har levt 2 000 tidigare", säger arkeologistudenten Mel Benard i ett pressmeddelande från Vindolanda Trust.

Fotavtrycket upptäcktes i en byggnadssten av lera och är av en högerfot. Enligt Vindolanda Trust har fotens ägare satt foten i leran medan den var på väg att torka, och arkeologerna tror att avtrycket är från en halvvuxen pojke eller flicka mellan 160-180 e.Kr.

Romerskt fort har nu både skor och ägare

Arkeologer har sedan 1970 hittat flera tusen byggnadsstenar vid Vindolanda och inte mindre än 6 000 läderskor har grävts fram i området kring fortet. Men fram till nu hade arkeologerna bara hittat avtryck av hundar och katter i området. En professor vid University of Field School, Elizabeth Greene, anser därför att fotavtrycket är särskilt intressant:

"Det här fyndet är verkligen speciellt. Det binder ihop hela den historia som Vindolanda vill berätta. De tusentals läderskorna från området ger oss ett unikt perspektiv av de människor som har levt på Vindolanda, men fotavtrycket markerar ännu mer än arkeologi kan berätta om livet från forntiden", säger hon till Vindolanda.com.

En analys från mars 2015 av de 6 000 läderskorna har visat att de romerska krigarna hade tagit med sig sina fruar och barn till fortet. Tidigare har experterna trott att bara män bebodde fortet, men det har nu visat sig att 41 procent av skorna har tillhört kvinnor och att flera av skorna burits av barn. Fortet har alltså även varit hem för krigarnas familjer.

Romerska krigare vaktade gränserna från Vindolanda

Vindolanda byggdes år 85 f.Kr. och var hemstad för romerska trupper under 300 år. Från Vindolanda vaktade krigarna över romarrikets norra gränser i Britannia, nuvarande England.

De första forten i Vindolanda byggdes av trä, men under det andra århundradet började romarna i stället bygga sina fort av sten. Efter att Hadrianus mur byggdes år 122 e.Kr. skickades många av krigarna från Vindolanda längre norrut till Antoninus mur i nuvarande Skottland, som byggdes år 142 e.Kr.