Forskare: Vi har funnit spår av försvunnen romersk legion

Enligt kinesiska forskare har en ny DNA-analys löst en av historiens stora gåtor: Vart tog 10000 romerska soldater vägen för omkring 2000 år sedan?

© Shutterstock

För 2000 år sedan försvann en romersk legion med 10000 soldater spårlöst i Mellanöstern. Nu anser forskare från Kinas stora Lanzhou-universitet att de har löst gåtan.

En DNA-analys av en grupp bönder i norra Kina visar nämligen att 56 procent av deras DNA är europeiskt. Enligt forskarna är dessa kineser ättlingar till romarna.

10000 kom undan

Legionen deltog år 53 före Kristus i ett slag i Iran, som slutade med ett katastrofalt nederlag för romarna. Flera tusen stupade, men enligt legenden kom 10000 legionärer undan och de flydde österut.

Enligt en teori stred romarna därefter som legosoldater i Asien.

Kinesiska krönikeskrivare nämner till exempel att kineserna år 36 före Kristus tillfångatog en grupp soldater som stred i ”fiskfjällsformation” – vilket kan ha varit romarnas berömda sköldpaddsformation, då sköldarna överlappar varandra.

Romare blev kineser

Enligt de kinesiska forskarna frigavs romarna och slog sig ned i Gansuprovinsen, där många invånare i dag har blå ögon och ljust hår.

Nästa steg är nu att gräva i området för att hitta arkeologiska spår och därmed ”påvisa historiens sanningshalt”, säger Yuan Honggeng, som leder undersökningarna.

Saknar bevis

Inte alla experter håller dock med om kinesernas slutsats. Antropologen Maurizio Bettini vid universitetet i Siena säger till exempel att kineserna måste hitta romerska mynt eller vapen för att bevisa sitt påstående:

”Utan sådana bevis är historien om den försvunna legionen bara en myt”.

”Fiskfjällsformationen”, som kan ha varit den romerska sköldpaddsformationen.

© Shutterstock