Otto Albert Koch

Forskare: Nu vet vi var Varus legioner utplånades

Varusslaget är ett av romarrikets mest ödesdigra. Nu visar ett så kallat metalliskt fingeravtryck var 20 000 legionärer stupade.

Mellan 16 000 och 20 000 romerska legionärer stupade år 9 efter Kristus i Teutoburgerskogen. Massakern i norra Tyskland var ett av den romerska arméns smärtsammaste nederlag, men exakt var de många soldaterna stupade har hittills inte kunnat fastslås.

Tack vare nya kemiska analyser kan tyska forskare nu konstatera att de tre romerska legionerna besegrades av germanerna i den del av skogen som kallas Kalkrieser Berg.

Kullen Kalkrieser Berg ligger i norra Tyskland. På slagfältet har arkeologer hittat romerska mynt och metallprojektiler från romerska kastmaskiner.

© NordNordWest, Shutterstock

Metallföremål avslöjar legionens dödskamp

Det slutgiltiga beviset upptäcktes med hjälp av metallföremål som arkeologer har grävt ut på olika platser i Teutoburgerskogen.

”Om vi vet var en legion har haft sitt högkvarter kan vi kemiskt analysera sammansättningen av metallföremål som hittats på platsen – och på så sätt få ett slags metalliskt fingeravtryck”, förklarar Annika Diekmann från Deutsches Bergbau-Museum i Bochum.

Under Varusslaget utplånades tre romerska legioner, och enligt Annika Diekmann hade varje legion sitt eget, unika metalliska fingeravtryck.

Under två år analyserade hon 550 prover från marken under legionernas förläggningar samt prover från marken i Teutoburgerskogen.

Hennes resultat visar att den 19:e romerska legionen marscherade 60 mil från sin förläggning i Dangstetten i södra Tyskland och mötte sin undergång på höjden Kalkrieser Berg, som ligger tio mil söder om Bremen.