Cesare Abbate

Forskare jublar över mumie i Pompeji

Kvarlevorna av en tidigare slav är de bäst bevarade som hittats i ruinstaden.

Pompejis ruiner fortsätter att leverera överraskningar. Förra året fann arkeologer intakta hjärnceller i ett skelett i staden. Den döde hade begravits i aska från vulkanen Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. Nu har arkeologer hittat en delvis mumifierad kropp – den första av sitt slag i staden.

Kroppen hade begravits flera decennier innan utbrottet som utplånade staden, och atypiskt för perioden hade den döde inte kremerats. Faktum är att delar av både den dödes hud och hår har bevarats, bland annat ena örat. Kroppen är därmed den bäst bevarade som någonsin hittats i Pompeji.

Närmare undersökningar av kroppen har avslöjat att den döde var en man, som var i 60-årsåldern, när han dog.

VIDEO: Lyssna på berättelsen om den frigivne slaven.

Mumie var frigiven slav

Den delvis mumifierade kroppen var dessutom lätt att identifiera, eftersom en inskription på gravvården avslöjade att den tillhört den frigivne slaven Marcus Venerius Secundio. Han hade avancerat från slav till respekterad medborgare och medlem av prästerskapet i Pompeji – ett oerhört prestigefyllt ämbete.

Kroppen ger forskarna en enastående möjlighet att undersöka hur romarna levde. Prover kan till exempel avslöja vad de åt, och varifrån slavar som Marcus Venerius Secundio kom.