Sponsianus

Forskare hittar okänd romersk kejsare

I årtionden trodde historiker att han var påhittad, men nu bevisar guldmynt att romarriket hade en kejsare mer än vi har trott.

”Falska”. Så har historiker länge betecknat ett antal mynt som tycks ha präglats av en okänd romersk kejsare vid namn Sponsianus.

Men nu har vetenskapliga undersökningar avslöjat att mynten inte är skickligt gjorda förfalskningar från 1700-talet utan i själva verket äkta vara.

”Vi är väldigt säkra på att de är äkta”, säger professor Paul Pearson vid University College London, som ansvarat för undersökningen.

Om mynten verkligen är äkta, så måste namnet Sponsianus tillfogas till den långa listan över romarrikets kejsare.

”Våra bevis tyder på att Sponsianus regerade över den romerska provinsen Dacia, en isolerad utpost rik på guldgruvor, vid en tidpunkt då kejsardömet plågades av inbördeskrig och gränsområdena attackerades av plundrande arméer”, säger Paul Pearson.

Sponsianus tog enligt forskarna makten i den romerska provinsen Dacia (det gröna området). Därefter utropade han sig till kejsare.

© Cristiano64

Mynten är för bra

Pearson och hans kollegor undersökte kejsar Sponsianus mynt och lade märke till saker som övertygade dem om att det inte rör sig om förfalskningar.

I mikroskop kunde de se att mynten har samma typ av slitage som andra mynt från mitten av 200-talet efter Kristus. Det bekräftade att mynten har varit i cirkulation i många år.

Dessutom innehåller mynten en stor mängd guld, vilket en förfalskning sannolikt inte skulle ha gjort.