Colchester Museums
Gladiatorvas England

Forskare hittar första beviset för gladiatorstrider i England

Gladiatorstrider har i regel betraktats som något som utkämpades framför allt i Italien, men nya undersökningar av en vacker gravvas avslöjar att de även förekom i romarrikets avlägsnaste provinser.

För första gången har historikerna nu hittat konkreta bevis för att gladiatorstrider har utkämpats i England. Närmare bestämt i staden Camulodunum, i dag Colchester. På stadens museum har det länge stått en vas från 200-talet efter Kristus, som hittats i en engelsk grav. Vasen är dekorerad med illustrationer av och namn på gladiatorer, som troligen varit väl kända i sin samtid.

På grund av det otroligt fina hantverk som förekommer på vasen har arkeologerna antagit att den tillverkats utanför England och förts dit som ett slags souvenir. Men nya undersökningar av vasen avslöjar att leran den är gjord av kommer från området.

”Det är det enda kända beviset för att romerska gladiatorstrider arrangerades i Britannien”, förklarar Frank Hargrave, direktör vid Colchesters och Ipswichs museer.

Gladiatorvas England

”Vasen håller så hög kvalitet att man lite snobbigt antog att den omöjligt kunde tillhöra Britannien”, säger Frank Hargrave, direktör vid Colchesters och Ipswichs museer.

© Colchester Museums

Begravdes med sportmemorabilia

Undersökningarna av vasen visar dessutom att den ursprungligen har använts att dricka ur. Först senare har den återanvänts som en begravningsvas.

”Den döde måste ha haft en nära koppling till gladiatorstrider”, säger arkeologen Glynn Davis från Colchesters museum. ”Personen kan ha sponsrat strider eller ha varit en utpräglad sportnörd. Han har åtminstone tänkt: ’Jag måste ha ett minne av dem’”.

Gladiatorvas England

Vasen visar två klassiska gladiatorer som kämpar mot varandra. Den ene med ett kort svärd och en rektangulär sköld, den andre med ett nät och en treudd.

© Colchester Museums