Flickan måste ha varit gladiator

Gladiator: En ny upptäckt bevisar att även kvinnor kämpade på liv och död på de romerska arenorna.

De flesta gladiatorer var män, men även kvinnor kunde kämpa på arenan – dock bara mot andra kvinnor.

En 2000 år gammal bronsstatyett av en kvinna endast iförd ländkläde är en sensation. Enligt Alfonso Manas, forskare vid Granadas universitet i Spanien, har man insett att statyetten föreställer något så unikt som en kvinnlig ­romersk gladiator.

Fram till i dag har en relief på British Museum varit den enda kända avbild­ningen av kvinnliga gladiatorer.

Statyetten står på Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg och har i många år tolkats som en kvinnlig idrottare, som står med en strigel. Redskapet användes för att skrapa olja och smuts från kroppen efter idrottsutövande.

Alfonso Manas är dock övertygad om att strigeln i själva verket är ett krokigt svärd av typen ”sica”, som användes av många gladiatorer.

Det kan vara en förklaring till kvinnans ställning. En idrott­are skulle aldrig stå med en skrapa i luften, men för en gladiator var det en segergest att lyfta svärdet.

Kvinnan har dock varken hjälm eller annan form av skydd på överkroppen. Manas menar att det beror på att konstnären velat framhäva de kvinnliga attributen för betraktaren.

Enligt romerska källor kämpade även kvinnor på arenorna ända fram till dess att kejsaren Severus förbjöd kvinnliga gladiatorer år 200.

Sica-svärd

Formen stämmer överens med det korta, krokiga sica-svärdet som var typiskt för thraker-gladiatorernas stridsutrustning under kamperna.

Blottade bröst

Enligt Manas blottade inte kvinnliga atleter brösten under en kamp. Gladiatorerna var emellertid ofta slavar, och det var därför accepterat att de porträtterades utan kläder på överkroppen.

Ländkläde

Om statyetten hade föreställt en kvinnlig atlet i färd med att skrapa sig ren, skulle hon ha varit helt naken.

Knäskydd

Gravstensreliefer tyder på att det var mycket vanligt att gladiatorer bar olika typer av skydd för knäna – och ett läder­bandage under dem.