Fågel badade i sällsynt romersk skål

En engelsk pensionär trodde att han hade hittat det perfekta fågelbadet i sin trädgård. Egentligen rörde det sig om en nästan 2 000 år gammal romersk mortel.

En liten bit av kanten saknas men annars är den romerska morteln intakt.

© Warwickshire County Council's Heritage and Culture Museum

I tio år har Ray Taylor tittat ut över sitt hemmagjorda fågelbad i trädgården i den engelska staden Alcester. Han gjorde fågelbadet av en lerskål som han hittade i trädgården när han planterade rabarber.

”Jag tänkte inte så mycket på det, för jag trodde att det bara var en gammal skål – perfekt till ett fågelbad”, säger han.

Men nyligen lämnade han in lerskålen på det lokala museet. Och det visade sig vara en bra idé: Skålen kommer nämligen från romarrikets sista år.

Dotter skickade iväg pappan till museet

Det var Ray Taylors dotter som uppmanade honom att låta undersöka skålen. Hon hade sett en utställning om romarriket och tyckte att fågelbadet på många sätt liknande de föremål hon hade sett på utställningen.

”Jag tyckte att det var en bra idé och lade skålen i mitt garage, så att det bara var att köra iväg med den. Men så glömde jag bort den i två år”, berättar Ray Taylor.

Men nyligen kom han att tänka på skålen igen och körde den äntligen till Warwickshire Amts Museum för arv och kultur där museiinspektör Sara Wear daterade skålen till perioden år 100–200.

En romersk mortel

Sara Waer identifierade också skålen som en ”mortarium” - det romarna använde som en mortel.

Med morteln malde de örter, kryddor och andra ingredienser till starka såser som romarna älskade att ha i matlagningen – oftast för att dölja att köttet inte var färskt.

Ray Taylor har nu donerat morteln till museets romerska utställning.