Kayseri Municipality
Mosaik, Anatolien, Incesu

Enorm romersk mosaik på 600 kvadratmeter upptäckt i Turkiet

Mosaiker från romartiden är långt ifrån sällsynta i Anatolien, Turkiet. Men under utgrävningen av en magnifik villa i staden Incesu hittade arkeologerna något som överträffade allt de tidigare hade sett.

Arkæologerne var begeistrade när de under utgrävningen av en romersk villa i staden Incesu i Anatolien stötte på ett antal exceptionellt välbevarade mosaiker.

Men først – nu efter tre års utgrävningar - har forskarna fått upp ögonen för hela omfattningen av vad de har upptäckt. Det står nemlig klart, at mosaikken breder sig over et område, som er langt større end først antaget.

Istället for 300 m2, som forskarna först anslog, fyller mosaiken hela 600 m2 – och är dermed den största som hittills hittats i centrala Anatolien.

Forskare uppskattar att villan byggdes på 300-talet, medan Anatolien var under romerskt styre.

Själva byggnaden är imponerande.

"Platsen har 33 rum och är utspridd över ett mycket stort område. Bostaden är också av en typ som signalerar hög status", säger Can Erpek, utgrävningschef och arkeolog vid det turkiska Nevsehir Haci Bektas Veli-universitetet.

Det mest anmärkningsvärda är dock den enorma golvytan som är täckt av mosaiker som bildar olika mönster och geometriska former.

"Kappadokien och centrala Anatolien har en rik tradition av mosaik. Men vi har aldrig tidigare sett en så stor mosaik i ett bostadshus", fortsätter Can Erpek.

Mosaik, Anatolien, Incesu

"Denna byggnad uppfördes efter Hyacinthus anvisningar", står det i en centralt placerad inskription på latin.

© Kayseri Municipality

Byggherren arbetade förmodligen för de romerska myndigheterna

Forskarna vet inte vem praktverket tillhörde. En latinsk inskription anger dock en man vid namn Hyacinthos som byggherre.

Hyacinthos nämns inte i böcker eller andra inskriptioner.

Men eftersom texten hänvisar till honom med adelstiteln comes – greve – antar forskarna att husbyggaren hade en framträdande position och att det stora huset därför spelade en viktig roll i det lokala samhället.

"När vi har analyserat alla data kommer vi med större säkerhet att kunna fastställa att den som bodde i huset var en viktig person som arbetade för det romerska imperiet", säger arkeologerna.

Utgrävningarna kommer att fortsätta nästa år, enligt ett pressmeddelande från myndigheterna i Kayseri .

Mosaik, Anatolien, Incesu

Utgrävningen av villan och dess omgivningar sträcker sig över fyra kilometer2.

© Kayseri Municipality