Shutterstock
Karta över romarriket (117 e.Kr.).

De bästa artiklarna i VÄRLDENS HISTORIA om romarriket

Romarnas kejsare, erövringar, byggnadsverk och allt möjligt annat: VÄRLDENS HISTORIA har skrivit om allt i romarnas värld. Här på sidan hittar du länkar till alla våra artiklar om romarriket.

Hitta det som intresserar dig mest om romarriket. Klicka dig sedan vidare till varldenshistoria.se och botanisera bland alla våra historier om romarnas värld.

Här hittar du länkar till Spartacus slavuppror, romerska sexorgier, Pompejis undergång, kvinnliga gladiatorer – och andra överraskande historier från det romerska imperiets alla hörn.

Romarrikets kejsare

Botanisera bland våra fängslande historier om några av de många mäktiga kejsarna i romarrikets historia. Här hittar du porträtt av både de skickligaste och de förfärligaste romerska kejsarna.

Den romerska republiken

Roms väg från republik till kejsardöme är full av dramatik. Här är länkar till ett antal djuplodande artiklar om några av de viktigaste aktörerna i de maktkamper som ledde till kejsardömets seger i Rom.

Roms erövringar

Rom inledde sina erövringar som ett försvar, men segrarna gav mersmak, och snart hade romarna skapat ett gigantiskt imperium, som konstant krävde mer soldater.

Roms militär

Romarrikets enorma utbredning var ett resultat av en väldigt effektiv militär organisation och utvecklingen av nya och gamla vapentyper.

Vardag och fritid i Rom

Mycket kunskap om romarnas vardag har överlevt. Det finns dels många skriftliga källor från romarriket och dels flera hundra år av arkeologiska studier, som har bidragit till vår omfattade kännedom om vardagen i det romerska riket.

Titta närmare på våra historier från romarnas vanliga – och ganska ovanliga – vardagsliv.

Romersk arkitektur, lyx och vetenskap

Romarna uppförde några av historiens mest imponerande byggnadsverk. Deras luxuösa livsstil krävde att de hämtade material från hela den kända världen. Här är några av alla våra artiklar om romarnas arkitektur och vetenskap.

Pompeji

Pompeji är ett arkeologiskt elodorado. Det är den stad som har gett forskarna mest kunskap om livet i städerna utanför Rom. Därför tar Pompeji stor plats i tidskriften.