Senatorerna i Rom fruktade att Caesar planerade att låta utropa sig till kung och avskaffa republiken. Att Caesar betedde sig arrogant och bland annat avskedade två folktribuner (folkvalda politiker), gav näring åt denna rädsla.
En sammansvärjning av 60 senatorer beslutade sig för att skrida till verket. Under ett senatsmöte den 15 mars 44 före Kristus stack de ner Caesar. Bland konspiratorerna fanns Marcus Junius Brutus, son till diktatorns älskarinna.
”Även du, Brutus?” ska Caesar ha utbrustit före sin död.
SLUTSATS: Caesars berömda sista ord härrör från teaterscenen
Tanken att Caesar skulle ha yttrat de berömda orden ”Et tu, Brute?”, härrör från antiken. Men dåtidens författare var väldigt tydliga med att de enbart förmedlade ett rykte, som de inte själva trodde på.
Den latinska versionen av citatet är dessutom en senare konstruktion. I de antika källorna framgår det tydligt att Caesar – enligt ryktena – yttrade de berömda orden på grekiska, ett språk som de flesta lärda romare behärskade.
Caesars sista ord dyker upp första gången på latin drygt 1 500 år senare – som en replik i tragedin Caesar Interfectus från 1582. Manuskriptet har gått förlorat, men meningen förekommer även i Shakespeares pjäs om Julius Caesar från 1599.
Det finns i slutänden inga bevis för att den verklige Julius Caesar vände sig direkt till Brutus, och om han gjorde det, sa han något på grekiska.
MYTKROSSARNAS DOM: Caesar sa aldrig ”Et tu, Brute?”.