The Vindolanda Trust

Britt hittar 1 700 år gammal romersk förolämpning

Romarna älskade att håna personer som de ogillade. En stationerad legionär tog dock det hela ett steg längre. Han såg till att håna en skitstövel i tid och evighet.

Fortet Vindolanda ligger ett par kilometer söder om Hadrianus mur, på gränsen mellan England och Skottland. I många år har arkeologer grävt ut den romerska fästningen, och nyligen snubblade en frivillig medarbetare över något ovanligt.

”Jag hade grävt bort en massa jord hela veckan, och i ärlighetens namn hade den stora stenen varit i vägen. Jag blev glad när jag fick veta att det gick bra att gräva bort den. När jag vände på stenen blev jag helt paff. Jag såg tydliga bokstäver”, berättar Dylan Herbert.

Efter att ha fått bort lera från stenen kunde den utmejslade inskriptionen ”SECVNDINVS CACOR” läsas. Det kan översättas till ”Secundinus skiten” eller ”Skitstöveln Secundinus”. Extra pikant är det faktum att skribenten även dekorerade stenen med en avbild av en penis.

Mellan åren 85 och 370 efter Kristus vakade soldaterna på fortet Vindolanda över försörjningsleden till Hadrianus mur, som var till för att hålla skotska krigare ute ur den romerska provinsen Britannia.

© Francis

Alla skulle se det hånfulla budskapet

Under antiken avreagerade sig romarnaregelbundet på andra personer genom att snabbt klottra ner lite graffiti, men budskapet till Secundinus skiljer ut sig från mängden genom att vara mejslat i sten. Den ilskne romaren såg till att hans graffiti inte kunde tas bort i första taget.

”Personen som låg bakom det här hade troligen råkat i rejäl konflikt med Secundinus – och var modig nog att uttrycka sin åsikt offentligt på en sten. Jag betvivlar inte att Secundinus blev missnöjd med att få se det här när han passerade platsen för 1 700 år sedan”, säger doktor Andrew Birley, som leder utgrävningen av Vindolanda.