Parco archeologico di Pompei

Avancerad romersk vattentank chockar arkeologerna

Vattentanken begravdes av ett vulkanutbrott för över 1 900 år sedan, men liknar en modern VVS-installation. Dessvärre är den av bly!

I samband med utgrävningar stöter arkeologer ofta på vattenledningsrör. Men det är sällan ledningen är 2 000 år gammal och i perfekt skick.

I den lilla romerska orten Stabiae vid Neapelbukten har arkeologer gjort just ett sådant fynd av en VVS-installation från romarriket. I likhet med Pompeji och Herculanum begravdes Stabiae av aska från vulkanen Vesuvius enorma utbrott år 79 efter Kristus.

Den heta askan blev med tiden till en stenhård massa, som i snart 1 944 år har skyddat ruinerna.

I en av Stabiaes romerska villor, som fått namnet Villa Arianna, har arkeologer hittat en tank av bly, i vilken rinnande vatten från stadens vattenförsörjning samlades upp. Från tanken kunde vattnet fördelas till husets många rum.

Villa Arianna är en typisk romersk praktvilla uppförd strax före Kristi födelse. Bostaden omfattade en yta av 2 500 kvadratmeter.

© Jo Caren Majer

Tanken var till och med försedd med ventiler i stil med sådana som i dag används i vattenledningar.

”En tank som denna med dess ventiler kan framstå som helt modern” säger Gabriel Zuchtriegel från Pompejis arkeologiska avdelning.

Roms rika bodde lyxigt

I Stabiae, som ligger sju kilometer söder om Pompeji, hade förmögna romare sina semesterbostäder, som de reste ner till, när sommarens tryckande hetta sänkte sig över Rom.

Trots att ägaren använde bostaden endast en del av året snålades det inte på något. Inte heller när det gällde vattenförsörjningen.