University of Cádiz (UCA)

Arkeologer hittar försvunnen romersk stad

Sedan 1500-talet har historiker och arkeologer förgäves letat efter staden Flavia Sabora. Nu har spanska forskare hittat den – utan att gräva.

På 1500-talet fann en spansk bonde en bronsplakett, som berättade historien om en romersk stad vid namn Sabora.

Enligt texten på plaketten hade två romare år 77 efter Kristus fått audiens hos den romerske kejsaren Vespasianus, som gav dem tillåtelse att flytta sin stad till en förmånligare plats.

Den nya staden fick namnet Flavia Sabora, men var den hamnade har varit bortglömt i århundraden. Nu har arkeologer hittat staden under ett sädesfält utanför Malaga i sydöstra Spanien.

Med hjälp av georadar kan de se vägar som är anlagda i enlighet med det system som utmärkte romarrikets städer.

Med hjälp av georadar kan forskarna se långa, raka vägar och centrala torg i Flavia Sabora.

© University of Cádiz (UCA)

Flavia Sabora är väldigt speciell

Georadar ger arkeologerna möjlighet att skaffa sig en snabb överblick över staden utan att behöva gräva sig ner till den.

De spanska experterna hoppas emellertid att de inom inte alltför många år får tillfälle att använda sina grävmaskiner, spadar och finare redskap, för Flavia Sabora är en väldigt speciell stad.

Inom loppet av endast tre generationer tog vattnet slut i staden, varpå den övergavs. För dagens arkeologer är det idealiskt, förklarar Lázaro Lagóstena vid universitetet i Cadiz:

”Det är en stad som byggts under en enda, sammanhängande fas, så Flavia Sabora är perfekt för att studera den periodens stadsplanering.”