LWL/C. Hentzelt
Haltern, romersk förläggning, tempel

Arkeologer hittar det första romerska militärlägret med kulttempel

Inga romerska militärläger innehåller romerska tempel. Det är vad arkeologer har trott i mer än 100 år, men en ny upptäckt i ett enormt läger med plats för 5 000 soldater utmanar den uppfattningen.

Det har gått mer än 100 år sedan arkeologer upptäckte ett romerskt militärläger vid Haltern i västra Tyskland.

Sedan dess har forskarna undersökt lägret så väl att museipersonal har kunnat dokumentera livet i lägret som det såg ut för 2000 år sedan, när lägret grundades under kejsar Augustus.

Men trots åratal av grundlig forskning överraskar lägret fortfarande. Nyligen hittade arkeologerna något som de aldrig hade sett förut - i lägret fanns ett religiöst tempel.

Av de två byggnader som en gång utgjorde templen återstår bara lerfundamenten.

Fundamenten hade tidigare upptäckts av arkeologer, som felaktigt antog att byggnaderna användes som schola – mötesrum.

Den nya forskningen visar dock att byggnaderna var konstruerade enligt samma mönster som de pelartempel som prydde romerska städer.

Och inte bara det. Mellan de två templen hittade arkeologerna en offergrav, som troligen användes för djuroffer.

Fyndet kastar nytt ljus över dyrkan

Upptäckten har väckt stor uppmärksamhet eftersom det är första gången arkeologer har hittat resterna av en kultplats i ett romerskt läger.

Tyvärr vet arkeologerna inte vilken gud templen var knutna till. Det är lätt att föreställa sig att Mithras-kulten var den mest populära bland de romerska soldaterna. Historikerna är dock överens om att soldatkulten tog fart på allvar först omkring år 80 e.Kr.

Arkeologer tror att det romerska lägret i Haltern övergavs omkring 16 e.Kr. Några år efter att romarna, inklusive en legion från detta läger, lidit ett svårt nederlag mot tyskarna under Varusslaget år 9 e.Kr.

"De romerska soldaternas tro har hittills spelat en mindre roll i vårt arbete. Men under de kommande månaderna kommer vi att undersöka mysteriet bakom just det här fyndet", säger Dr. Barbara Rüschoff-Parzinger chef för kulturavdelningen vid den regionala organisationen Landwirtschaftsverbandsverbands Westfalen-Lippe (LWL).

Haltern, romersk förläggning, tempel

Templets grundstenar syns som missfärgningar i marken.

© LWL/C. Hentzelt