Bremen Kulturressort & Shutterstock
Romerska silvermynt i en sandlåda

8-åring hittar romerskt silvermynt i skolans sandlåda

En pojke i norra Tyskland har hittat ett sällsynt mynt från romarriket, trots att han bor i ett område som aldrig var under romerskt styre.

Många barn leker att de letar efter guld och skatter när de gräver i sandlådan.

Men för 8-årige Bjarne blev leken plötsligt verklighet när han lekte i sandlådan på sin lågstadieskola i Tyskland i augusti 2022.

Pojken grävde upp ett 1 800 år gammalt silvermynt från Romarriket.

När Bjarne stolt visade upp sin skatt hemma skyndade sig hans föräldrar att kontakta myndigheterna i den nordtyska staden Bremen.

Enligt arkeologernas forskning är valutan en romersk denar, präglad under filosofen och kejsaren Marcus Aurelius regeringstid från 161 till 180 e.Kr. - den siste romerske härskaren som säkrade Pax Romana eller "romerska freden".

Hög inflation resulterade i sämre silver

Det nyupptäckta myntet väger 2,4 gram och är tydligt slitet.

Denaren präglades vid en tidpunkt då högromerarna minskade silverhalten i sin valuta för att bekämpa hög inflation, förklarar Uta Halle, statlig arkeolog och professor vid Bremens universitet, i ett pressmeddelande.

Båda sidorna av ett gammalt romerskt silvermynt

Silvermyntet är en denar och präglades under kejsar Marcus Aurelius regeringstid från 161 till 180 e.Kr.

© Bremen Kulturressort

Hon kallar fyndet för "något mycket speciellt" eftersom det är extremt ovanligt att romerska denarer hittas i området runt Bremen, som ligger i delstaten med samma namn.

Området var aldrig under romerskt styre, men det var hemvist för den germanska stammen chauker, som ofta handlade med Romarriket.

Silvermyntet kan ha hamnat på nordtysk mark efter att ha använts vid handel för nästan två årtusenden sedan.

Den 8-årige skolpojken, som nu med gott samvete kan skriva amatörarkeolog på sitt CV, får inte behålla sitt fynd, eftersom det enligt lag tillhör staten.

Men de statliga arkeologerna berömmer Bjarne för hans "vaksamhet och nyfikenhet" och lovar i ett pressmeddelande att ge honom två arkeologiböcker som hittelön.

Halle hoppas att denaren ska hitta en plats på Focke Museum i Bremen, där hon leder avdelningen för antikviteter.