600 kg tung romersk myntskatt hittad i Spanien
En grupp spanska vägarbetare har stött på en enorm mängd romerska mynt som troligtvis skulle ha betalat rikets armé.

De 600 kg mynten har troligtvis lagts undan som betalning till den romerska militären.
I en förort till Sevilla gjorde några vägarbetare ett ordentligt fynd då de höll på att lägga nya vattenledningar till ortens invånare. För under jorden dolde sig hela 600 kg mynt från tiden mellan slutet av 200-talet och det tidiga 300-talet e.Kr.
Mynten hittades i den spanska orten Tomares och låg gömda i 19 amforor (lervaser), knappt en meter under markytan. Merparten av mynten är gjorda av brons men en liten del visar också spår av silver.
Ana Navarro, kurator på Sevillas arkeologiska museum, vill inte avslöja myntens exakta värde, men säger att de "i alla fall är värda flera miljoner euro".
Konstantin den store lånade ut sitt ansikte
Mynten är på den ena sidan märkta med en bild av kejsarna Maximianus och Konstantin den store och med romerska allegorier på den andra. De två kejsarna regerade mellan år 286–305 e.Kr. respektive 306–337 e.Kr.
Under de åren var staden en del av det ekonomiska maktcentrumet i Andalusien på Iberiska halvön, som den romerska militären invaderade i början av 200-talet f.Kr och därefter styrde i ungefär 700 år.
Mynten var soldaternas lön
Enligt Navarro har mynten så få spår av användning att de nog aldrig varit i cirkulation hos de vanliga romarna. Mynten är också så pass lika att de måste ha framställts under samma, korta period.
Det får henne att tro att mynten lagts undan för att betala skatter eller lön till den romerska militären. Den definitiva slutsatsen får dock vänta ett tag eftersom museets personal hittills endast analyserat tio procent av det totala antalet mynt.
I videon här under kan du se den stora myntskatten.