1 900 år gammal kasern hittad i Rom

Under arbetet med att gräva för en ny tunnelbanelinje under Rom stötte arbetarna på en kasern från kejsartidens romarrike. En av barackerna består av 39 rum i överraskande gott skick. Dessutom har arkeologer hittat en grav med 13 skelett i.

Romersk barack

Baracken består av små men vackert dekorerade rum. Den romerska kejsarens livgarde bodde tjusigt.

© AP

"Fyndet är helt exceptionellt – inte bara för att det är i gott skick men också för att vi tidigare hittat fyra baracker i denna del av staden, så nu kan vi dra slutsatsen att det var en militär stadsdel", berättar en begeistrad Rossella Rea från Italiens kulturministerium.

Kasernen ligger 1 km sydöst om Colosseum och den nyfunna baracken består av 39 rum, vardera på 4 x 4 meter. De har alla utgång till en bred, 100 meter lång gång. Officerarnas rum är rikligt dekorerade med mosaik på golven och fresker på väggarna.

Kejsarens praetorer bodde i baracken

Stämplar på väggens mursten visar att byggnaden är uppförd någon gång mellan år 123 och år 136 e.Kr. och har troligtvis huserat delar av kejsarens livgarde, de så kallade praetorerna. Armén var nämligen förbjuden att uppehålla sig i Rom – endast kejsarens livgarde fick bo innanför huvudstadens murar och patrullera beväpnade på gatorna.

De 13 skelett från vuxna män som arkeologerna också hittat vid baracken är därför förmodligen praetorer som dog under sin 16-åriga tjänstgöring de skrivit under på när de gick med i kåren.

Roms tunnelbanetrafikanter får gratis inträde

Arkeologer har redan slagit fast att kasernen omöjligt kan förflyttas och istället har tunnelbanebolaget planer på att bygga stationen runt om den. På det viset kan trafikanterna i framtiden njuta av praetorbarackerna när de kommer till stationen Amba Aradam.