Nytt fynd: Aztekerna spelade blodigt bollspel

I dag är aztekerna i synnerhet kända för sina skräckinjagande ritualer. Nu har ännu en blodig lämning från deras storhetstid dykt upp i Mexico City.

Arkeologen Raul Barrera vid Instituto Nacional de Antropología e Historia i Mexiko står här framför vad som återstår av aztekernas bollplan.

© AP Photo / Marco Ugarte / Ritzau

När ett jordskalv drabbade Mexiko år 1985 gick det bland annat ut över ett hotell i centrala Mexico City.

Mitt bland ruinerna dök det upp en makaber överraskning från historien.

Vad som till en början enbart såg ut att vara resterna av ett stort aztekiskt tempel under det förstörda hotellet har nu, efter många år av utgrävningar, även visat sig innehålla en bollplan och halskotor från 32 människor.

Människooffer ingick i spelet

Bollplanen, som ursprungligen var 50 meter lång, byggdes tillsammans med det tillhörande templet under den aztekiske kejsaren Ahuizotl, som härskade mellan åren 1486 och 1502.

Flera historiska källor beskriver aztekernas blodiga bollspel, så arkeologerna vet dels att deltagarna bara fick använda höfterna för att hålla bollen i luften, dels att människooffer spelade en central roll i spelet. Arkeologen Raul Barrera berättar för Reuters:

”Halskotorna kommer utan tvivel från människor, som antigen offrades som en del av spelet – eller halshöggs efteråt.”

Vilka spelets övriga regler var vet man emellertid ännu inte.

LÄS MER: Spanjorerna krossade aztekernas huvudstad

Hernán Cortés såg spelet

Den spanske conquistadoren Hernán Cortés lär ha sett spelet med egna ögon år 1528 efter att ha bjudits in av aztekernas siste kejsare Motecuhzoma II Xocoyotzin – eventuellt på just den plan som hittades under det mexikanska hotellet.

Både bollplanen och templet ska snart öppnas för allmänheten.