Nytt fynd: Arkeologer gör ohygglig upptäckt i ruinstad i Mexiko

Mexikanska arkeologer har grävt ut skeletten efter 500 spanska kolonisatörer, som tillfångatogs av aztekerna år 1520. Fyndet visar att spanjorerna torterades, halshöggs och åts upp av indianerna.

De döda ställdes ut

I några brunnar öster om Mexico City har arkeologer hittat skeletten efter flera hundra spanska kolonisatörer, som tillfångatogs av aztekerna på 1500-talet.

Och fyndet visar att spanjorerna gick synnerligen brutal och blodig död till mötes: De flesta torterades, varefter en del fick sina hjärtan utslitna under offerriter. Andra halshöggs, styckades och åts upp. Till sist ställdes deras kranier ut för att skrämma och varna andra spanjorer.

Kolonisatörerna hamnade i ett bakhåll

De nyfunna skelettdelarna härstammar från 1520, då spanjorerna var i full färd med att inta aztekernas huvudstad, Tenochtitlan (dagens Mexico City). Tillsammans med cirka 500 kolonisatörer var den berömde conquistador-ledaren Hernán Cortás på väg till Tenochtitlan, när han avvek från resten av karavanen och red i förväg.

Kort senare hamnade resten av kolonisatörerna – en brokig skara av män, kvinnor och barn – i ett bakhåll, där de omringades och togs till fånga av indiankrigare.

Spanjorerna offrades till gudarna

Angreppet finns skildrat i spanska källor från 1500-talet, men forskarna har inte känt till deras öde – förrän nu, då arkeologer i ruinstaden Zultepec-Tecoaque har grävt ut ett antal brunnar, i vilka indianerna har kastat fångarnas ben.

Enligt det mexikanska institutet för antropologi och historia, som leder utgrävningen, visar studier av skelettdelarna att de spanska fångarna offrades under olika ceremonier. Offerceremonierna pågick under cirka sex månader och hade till syfte att få gudarnas hjälp med att bekämpa de spanska conquistadorerna.

Indianerna ville inte äta grisarna

Studier av skelettbenen har bland annat skärmärken, som visar att fångarna styckades och att köttet skars av med knivar. Spanjorernas hästar har fått samma behandling, medan fynden lite förvånande visar att indianerna inte har delat de grisar som spanjorerna fört med sig från Europa.

Enligt experter kan indianerna helt enkelt ha varit förbryllade över de mystiska djuren som de aldrig hade sett tidigare. Därför har grisarna bara dödats och kastats i en brunn, medan människor och hästar har halshuggits och styckats.

Cortés gick till hämndattack

När Cortés fick reda på var hans soldater hade tillfångatagits och dödats stormade han indianstaden för att hämnas ett av spanjorernas mest förödmjukande nederlag i Den nya världen. Under angreppet på byn fann Cortés män flera trästativ där indianerna hade hängt ut kolonisatörernas – och deras hästars – avhuggna huvuden.

Resten av de spanska offrens skelettdelar – samt deras sadlar och smycken – hade indianerna i panik kastat i några brunnar för att dölja sina offer för de rasande spanjorerna.

”När indianerna hörde att Cortés var på väg försökte de dölja alla spår av offren. Om de inte hade gjort det skulle vi aldrig ha hittat de här skelettdelarna”, säger den mexikanske arkeologen Enrique Martinez till Associated Press.

Hernán Cortés inledde ett storslaget angrepp på aztekernas imperium i februari 1519. I augusti 1521, då han erövrade huvudstaden Tenochtitlán och tillfångatog aztekernas kejsare, utropade han sig till segerherre.