Økokrim

Norsk samlare kan förlora Babels torn

Irak kräver tillbaka 100 forntida texter från en norsk samlare. Polisen utreder hur världens enda teckning av Babels torn från Bibeln hamnat i Norge.

Nyligen blev två amerikanska museer tvungna att lämna tillbaka flera tusen stulna antikviteter till ursprungsländerna. Nu kan en 81-årig norsk samlare vid namn Martin Schøyen hamna i samma situation.

Norsk polis har nämligen konfiskerat en del av Schøyens samling av gamla lertavlor med kilskrift från Mesopotamien. Polisen misstänker att omkring 100 av dem inte införskaffats på lagligt vis.

Samlingen omfattar bland annat en unik lertavla, som visar hur det berömda Babels torn såg ut.

”Det speciella med denna tavla – om den visar sig vara äkta – är att den enligt experterna försvann redan under forntiden. Innan den på 1990-talet dök upp hos en samlare i Østlandet (landsdel i sydöstra Norge, red.), har ingen inom forskarvärlden haft kännedom om var tavlan har befunnit sig”, säger Torleif Elgvin, professor emeritus vid NLA Høgskolen.

Enligt en teori bygger Bibelns historia om Babels torn på en 91 meter hög ziqqurat, som uppfördes i Babylon omkring år 1500–1000 f.Kr.

© Pieter Bruegel den äldre

Hävdar att samlingen är laglig

Martin Schøyen förnekar att de 100 skrifterna införskaffats på illegalt vis i Irak under den kaotiska perioden efter USA:s invasion 2003. Han påpekar att flera av föremålen kommer från samlingar som etablerades redan under mellankrigstiden.

Nu ska norska experter undersöka var och en av de 100 skrifterna för att ta reda på om de införskaffats på lagligt vis, eller om de ska lämnas tillbaka till ursprungslandet.