PRINT COLLECTOR/GETTY IMAGES

Vad blev det av mayas böcker?

Maya producerade flera tusen böcker fyllda med komplexa texter om astronomi, medicin, religion och krig – men endast fyra har överlevt.

På kulmen av sin storhetstid 250–900 e.Kr. hade mayakulturen i Centralamerika omfattande kunskaper om bland annat matematik, astronomi och arkitektur, som samlades i böcker gjorda av tunn bark – så kallade kodex.

Historiker tror att maya måste ha tillverkat flera tusen böcker, men endast tre har överlevt till vår tid – vilket är framför allt de spanska conquistadorernas fel.

”Eftersom de innehöll inget annat än övertro och djävulska lögner brände vi samtliga.” Diego de Landa, spansk biskop.

När de på 1500-talet nådde Nya världen hade mayariket sedan länge kollapsat, och maya bodde i byar i stället för i sina förfäders storstäder.

Det hindrade inte spanjorerna från att betrakta maya som hedningar och deras skrifter som ogudaktigheter, som skulle brännas.

”Eftersom de innehöll inget annat än övertro och djävulska lögner brände vi samtliga”, skrev den spanske biskopen Diego de Landa på 1550-talet.

VIDEO – Mayas skrifter vittnar om våld och krig:

Video

Lyckligtvis missade spanjorerna tre kodex, som har gett viktiga kunskaper om mayas samhälle.

Dessa böcker beskriver bland annat astronomiska observationer, medicin, religiösa ritualer och djur, växter och lantbruk. Kodexen har daterats till 1100-talet, men är förmodligen ­kopior av äldre skrifter.

År 1965 dök ett nytt kodex upp i Mexiko. Endast elva sidor fanns kvar. I många år rådde det tvivel om äkt­heten, men i dag betraktar de flesta forskare det i klass med de andra.