Stulna indianska krukor återlämnade efter 38 år

Efter årtionden utan minsta spår har en grupp arkeologer gjort ett genombrott i fallet med en av de största stölderna av indianska föremål någonsin.

_Den ena lerkrukan är dekorerad med en bevingad orm – underjordens gud i indiankulturen vid Moundville. _

Efter att tre ovanliga indianska lerkrukor stals för 38 år sedan har de på mystiskt vis lämnats tillbaka.

År 1980 bröt tjuvar sig in i lagret tillhörande en arkeologisk utgrävning i Moundville i den amerikanska delstaten Alabama, och försvann med 264 indianska föremål, en femtedel av allt som hittats under utgrävningen. Föremålen representerade hantverk och kultur som sträckte sig 800 år bakåt i tiden.

Arkeologer gick ihop om hittelön

Trots en omfattande FBI-undersökning gick tjuvarna inte att hitta och fallet lades ner i slutet av 1980-talet. År 2018 gick en sammanslutning av arkeologer ihop för att uppmärksamma fallet. De utlovade även en belöning på motsvarande 175000 kronor för information som skulle leda till ett genombrott.

Eftersom föremålen i dag är värda flera miljoner förväntade arkeologerna sig inget. Plötsligt lämnades emellertid tre lerkrukor tillbaka, och de anonyma återlämnarna ville inte ens ha belöningen.

Video

Krukorna är i perfekt skick

Krukorna användes vid religiösa ceremonier och är fortfarande i perfekt skick, trots att de har varit borta i 38 år. De ursprungliga ­etiketterna från utgrävningen 1980 satt till och med kvar på dem.

”Vi trodde alla att vi skulle begravas utan att något som helst skulle dyka upp från stölden. Detta är något av det bästa som hänt i min arkeologiska karriär”, säger Jim Knight från Alabama Museum of Natural History.