Mirsa Islas, Courtesy Proyecto Templo Mayor & Shutterstock

Örn deltog i aztekernas blodiga offer

I aztekernas mytologi spelade kungsörnen en central roll.

Mitt i Mexico City har arkeologer upptäckt en välbevarad, 600 år gammal relief av en kungsörn. Reliefen fanns i aztekernas huvudstad Tenochtitlan, som låg där Mexikos huvudstad ligger i dag.

Örnen var från början en del av stengolvet i en byggnad som stod vid foten av Templo Mayor – den stora huvudpyramiden i aztekernas huvudstad. Aztekerna hade emellertid täckt örnen med ett nytt golv.

Örnreliefen är 70 centimeter bred och 106 centimeter lång.

© Mirsa Islas, Courtesy Proyecto Templo Mayor

”Golvet är anledningen till att örnen är så välbevarad i dag. Den upptäcktes aldrig av spanjorerna”, förklarar arkeologen Rodolfo Aguilar Tapia vid Mexikos nationella institut för antropologi och historia (INAH) enligt nätmediet Live Science.

Lik kastades ner från pyramiden

Placeringen av örnen vid foten av Templo Mayor-pyramiden var knappast en slump. Enligt aztekernas mytologi kastade guden Huitzilopochtli ner sin syster Coyolxauhqui från ett berg, så att hon gick sönder.

Enligt aztekernas mytologi hade kungsörnens svarta vingspetsar blivit svedda vid solens födelse.

© Shutterstock

Kungsörn förknippad med solens gud

”Berättelsen återberättades genom människooffer på Templo Mayor, när offrens kroppar kastades nedför pyramidens steg”, förklarar Caroline Pennock, historiker med aztekerna som specialitet vid universitetet i Sheffield, för Live Science.

Örnen har sannolikt haft en symbolisk koppling till offren.