Nytt fynd: Indianer tatuerade sig för 2000 år sedan
Under utgrävningar av en indianstad 1972 fann arkeologerna en liten pinne med två spetsar, som de betraktade mer eller mindre som skräp. Nu har en ung forskare dock kommit fram till att det i själva verket rör sig om Nordamerikas äldsta tatueringsredskap.

Kaktustaggarna är cirka en centimeter långa och fastsurrade i den smala träpinnen med snören gjorda av blad.
Ett föremål som legat ouppmärksammat på _Washinton State University's Museum of Anthropolog_y har visat sig vara det äldsta tatueringsredskap som hittats i Nordamerika.
Redskapet hittades ursprungligen under en utgrävning i den amerikanska delstaten Utah 1972, men eftersom det låg i en hög med ben och matrester brydde arkeologerna sig inte om det.
Liten pinne visade sig vara 2000 år gammal
När doktoranden Andrew Gillreath‑Brown mer än fyrtio år senare gick igenom museets magasin och hittade pinnen med svarta avtryck på de båda spetsarna började han misstänka vad det var.
Redskapet består av en nio centimeter lång träpinne, som gröpts ur och försetts med två kaktustaggar, som surrats fast i ena änden. Med hjälp av en kol 14-datering har Andrew Gillreath‑Brown slagit fast att redskapet är från omkring år 79–130 efter Kristus. Därmed är det omkring tusen år äldre än liknande redskap som hittats i New Mexico och Arizona.
Kolonisatörerna såg tatueringar som barbariska
Upptäckten erbjuder en ny förståelse av hur den ursprungliga befolkningen använde tatueringar. Frågan är dåligt belyst på grund av bristen på fynd, och eftersom kolonisatörerna såg sedvänjan som barbarisk och försökte bekämpa den.
”Tatueringar hos de förhistoriska folken i sydvästra Amerika har det inte talats så mycket om. Det fanns helt enkelt inga bevis för att det förekom”, konstaterar Gillreath-Brown.