Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaktustaggarna är cirka en centimeter långa och fastsurrade i den smala träpinnen med snören gjorda av blad.

© Robert Hubner, Washinton State University, Andrew Gillreath-Brown
Civilisationer - Nordamerikanska indianer

Nytt fynd: Indianer tatuerade sig för 2000 år sedan

Under utgrävningar av en indianstad 1972 fann arkeologerna en liten pinne med två spetsar, som de betraktade mer eller mindre som skräp. Nu har en ung forskare dock kommit fram till att det i själva verket rör sig om Nordamerikas äldsta tatueringsredskap.

Ett föremål som legat ouppmärksammat på _Washinton State University's Museum of Anthropolog_y har visat sig vara det äldsta tatueringsredskap som hittats i Nord­amerika.

Redskapet hittades ursprungligen under en utgrävning i den amerikanska delstaten Utah 1972, men eftersom det låg i en hög med ben och matrester brydde arkeologerna sig inte om det.

Liten pinne visade sig vara 2000 år gammal

När doktoranden Andrew Gillreath‑Brown mer än fyrtio år senare gick igenom museets magasin och hittade pinnen med svarta avtryck på de båda spetsarna började han misstänka vad det var.

Redskapet består av en nio centimeter lång träpinne, som gröpts ur och försetts med två kaktustaggar, som surrats fast i ena änden. Med hjälp av en kol 14-datering har Andrew Gillreath‑Brown slagit fast att redskapet är från omkring år 79–130 efter Kristus. Därmed är det omkring tusen år äldre än liknande redskap som hittats i New Mexico och Arizona.

Kolonisatörerna såg tatueringar som barbariska

Upptäckten erbjuder en ny förståelse av hur den ursprungliga befolkningen använde tatueringar. Frågan är dåligt belyst på grund av bristen på fynd, och eftersom kolonisatörerna såg sedvänjan som barbarisk och försökte bekämpa den.

”Tatueringar hos de förhistoriska folken i sydvästra Amerika har det inte talats så mycket om. Det fanns helt enkelt inga bevis för att det förekom”, konstaterar Gillreath-Brown.

Läs också:

Nordamerikanska indianer

Rökning skulle bota halsont

2 minuter
Nordamerikanska indianer

När rökte man fredspipa?

2 minuter
Nordamerikanska indianer

SNABBGUIDE: Sitting Bull

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj