D.F. Barry/Library of Congress, Shutterstock

Nordisk dna-expert hjälper Sitting Bulls ättling

I åratal blev siouxen Ernie LaPointe mobbad. Ingen trodde på att han var släkt med den legendariske Sitting Bull. Men så bad han en dansk forskare om hjälp.

I årtionden hade 73-årige Ernie LaPointe blivit utskrattad. När han berättade att han var släkt med siouxhövdingen Sitting Bull (1831–1890), skrattade människor hånfullt och sa att han hittade på. Nu visar en dansk forskare att han hade rätt.

”Folk har betvivlat vårt släktskap så länge jag kan minnas”, förklarar LaPointe.

År 2007 vände Ernie LaPointe sig därför till forskningsinstitutionen Smithsonian, som har en lock av Sitting Bulls hår i sina samlingar. LaPointe fick lov att ta ett hårstrå från den och kontaktade sedan en av världens mest framstående experter inom dna-forskning och släktskap, den danske evolutionsgenetikern Eske Willerslev.

”LaPointe bad mig utvinna dna från håret och jämföra det med hans eget dna för att bevisa släktskapet”, förklarar Eske Willerslev, som leder Lundbeck Foundation GeoGenetics Centre vid Köpenhamns universitet.

Ernie LaPointe (till vänster) och hans släkting Sitting Bull (till höger).

© Shane Balkowitsch, NARA

Mutationer avslöjar släktskap

Det tog forskarlaget 14 år att utveckla en helt ny metod, som gör det möjligt att följa särskilda mutationer bland personer i samma släkt.

”Med vår nya metod går det att konstatera längre släktled med hjälp av små mängder dna”, förklarar Eske Willerslev.

Ernie LaPointe kan nu luta sig mot forskarnas intygande av att han är ättling till Crow Foot, som var son till Sitting Bull. Crow Foot omkom under samma tumult som kostade hans far livet i Fort Buford i det som i dag är delstaten North Dakota. Ernie LaPointe kan nu kalla sig för Sitting Bulls barnbarns barnbarn.