Aaron Deter-​Wolf

Kalkonben är världens äldsta tatueringsredskap

Arkeologer har funnit en ovanlig uppsättning redskap för att tatuera. Nordamerikaner använde dem för 5 500 år sedan.

För många kan ett besök hos tatueraren i dag vara en smårtsam upplevelse, men det var nog värre under stenåldern. Amerikanska forskare undersökte några gamla kalkonben från delstaten Tennessee, som arkeologer tidigare har trott användes av ursprungsbefolkningens medicinmän, men nu visade undersökningarna att de använts som tatueringsredskap.

Redskapen tillverkades genom att kalkonben kapades och slipades, och resterna av pigment på dem är enligt de preliminära dateringarna mellan 5 520 och 3 620 år gamla. Om dateringen visar sig vara korrekt, användes kalkonbenen för att skapa några av världens äldsta tatueringar.

Hittills har ismannen Ötzi haft de äldsta tecknen på att våra förfäder tatuerade sig. Ötzi levde för 5 300 till 5 100 år sedan i Alperna.

USA:s delstater, Tennessee (framhävd)

Kalkonbenen hittades i delstaten Tennessee 1985.

© Shutterstock

Fyndet samlade damm i 36 år

Kalkonbenen grävdes ut redan 1985 och hade sedan dess legat i ett förråd, när arkeologen Aaron Deter-Wolf från Tennessee Division of Archaeology bestämde sig för att titta på dem med nya ögon. Han hoppades att benen var en del av ett så kallat sacred bundle – föremål som gav medicinmännen magiska krafter.

Vid närmare undersökningar visade det sig att kalkonbenen var påfallande vassa, och att det satt rester av röd och svart ockra på dem.