Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kalkonben är världens äldsta tatueringsredskap

Arkeologer har funnit en ovanlig uppsättning redskap för att tatuera. Nordamerikaner använde dem för 5 500 år sedan.

Aaron Deter-​Wolf

För många kan ett besök hos tatueraren i dag vara en smårtsam upplevelse, men det var nog värre under stenåldern. Amerikanska forskare undersökte några gamla kalkonben från delstaten Tennessee, som arkeologer tidigare har trott användes av ursprungsbefolkningens medicinmän, men nu visade undersökningarna att de använts som tatueringsredskap.

Redskapen tillverkades genom att kalkonben kapades och slipades, och resterna av pigment på dem är enligt de preliminära dateringarna mellan 5 520 och 3 620 år gamla. Om dateringen visar sig vara korrekt, användes kalkonbenen för att skapa några av världens äldsta tatueringar.

Hittills har ismannen Ötzi haft de äldsta tecknen på att våra förfäder tatuerade sig. Ötzi levde för 5 300 till 5 100 år sedan i Alperna.

USA:s delstater, Tennessee (framhävd)

Kalkonbenen hittades i delstaten Tennessee 1985.

© Shutterstock

Fyndet samlade damm i 36 år

Kalkonbenen grävdes ut redan 1985 och hade sedan dess legat i ett förråd, när arkeologen Aaron Deter-Wolf från Tennessee Division of Archaeology bestämde sig för att titta på dem med nya ögon. Han hoppades att benen var en del av ett så kallat sacred bundle – föremål som gav medicinmännen magiska krafter.

Vid närmare undersökningar visade det sig att kalkonbenen var påfallande vassa, och att det satt rester av röd och svart ockra på dem.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj