Shutterstock

Indianer rökte annat än tobak

Om det kliade i halsen förlitade sig Nordamerikas indianer på sina pipor.

Tack vare en ny analysmetod har en forskargrupp vid amerikanska Washington State University kommit fram till vad indianerna rökte innan européerna kom till kontinenten.

Det började med att forskarna studera hur indianernas tobakskonsumtion förändrades när europeiska handelsmän från och med 1500-talet började sälja kommersiellt odlad tobak.

Studien avslöjade dock en oväntad detalj: Indianerna rökte inte enbart tobak i sina pipor.

I en 1 430 år gammal pipa – tillverkad cirka niohundra år före Columbus ankomst – hittade forskarna förutom tobak även rester av sumakväxten Rhus glabra.

Rökningen började i Amerika

© Shutterstock

Tobak kommer ursprungligen från Sydamerika.

© Shutterstock

Växten spred sig därefter till Nordamerika.

© Shutterstock

Européerna förde med sig tobaken till Gamla världen.

Aldrig tidigare har en arkeologisk forskargrupp hittat en pipa som använts till annat än tobaksrökning. Den stora frågan är nu varför indianerna använde den nikotinfria sumakväxten i sina pipor.

”Vi tror att Rhus glabra blandades med tobak dels på grund av växtens medicinska egenskaper, dels för att få röken att smaka bättre”, säger doktor Korey Brownstein, en av projektets ledare.

Forskargruppens slutsats grundar sig på att de sedan tidigare känner till att indianerna bland annat använde sumakväxten för att behandla halsont.