Mystiska folkslag: Vad gör de där?

Blonda blåögda afghaner, romerska kineser – och indianer som talar japanska. Många folkslag ser ut att ha hamnat i helt fel världsdel men nu börjar forskarna hitta lösningarna till de gamla gåtorna.

Afrikaner – inte portugiser

Melungeonerna hävdade själva att de härstammade från portugisiska invandrare – tills en DNA-­analys år 2012 visade att de hade afrikanska anor.

Nu är frågan varför melungeonerna trodde att de var portugiser. Det mest troliga är att deras förfäder uppfann historien för att undvika förföljelser.

URSPRUNG: Afrika.

Jack Goins har alltid trott att han var av portugisisk härstamning.

© AP/Polfoto

Teori: Munkar åkte till Amerika

Zuni-indianerna skiljer sig markant från resten av Nordamerikas ursprungsbefolkning. Den största skillnaden är språket som inte påminner om något annat tungomål i området.

De flesta forskare menar att det beror på att stammen levde isolerat. Men professor Nancy Davis, vid University of Chicago, har en annan teori. Hon säger att zuni-indianernas språk, reli­gion och dominerande blod­grupp tyder på japanska anor.

Enligt professor Davis utvandrade en grupp buddhistiska munkar från Japan omkring år 1350 i jakten på universums centrum. Sökandet slutade i New Mexico där de assimilerade sig med de infödda och skapade en helt ny kultur.

URSPRUNG: Osäkert – i Japanteorin saknas bland annat arkeologiska bevis.

En professor vid University of Chicago hävdar att zuni-indianerna har japanska förfäder.

© All Over Press/Getty

Amerikansk stam liknade européerna

När spanjorerna på 1500-talet kom till Peru mötte de till sin förvåning en stam vita, långa indianer.

Folket som påminde om européerna dog dock senare ut på grund av sjukdomar och deras ursprung är därför osäkert. Arkeologerna har funnit väggmålningar av stora fartyg i deras ruiner och vissa forskare anser att det är bevis nog för att de har seglat dit från Europa.

URSPRUNG: Mycket osäkert.

De vita indianerna är utdöda. I dag finns bara deras ruiner kvar.

© José Porras

Förföljda folkslag är de egentliga japanerna

Ainu på den nordjapanska ön Hokkaido utsattes under stora delar av 1900-talet för massiv rasdiskriminering eftersom de varken talade eller såg ut som japaner i allmänhet.

Ainu är till exempel ljusare i hyn och har i jämförelse med japanerna mer kroppsbehåring. Ingen kunde därför förstå hur ainu hade hamnat i regionen.

Ainu har dock inte invandrat till de japanska öarna. DNA-analyser visar att deras anor kan spåras tillbaka till Japans första civilisation, epi-jomonbefolkningen.

Ainu är med andra ord Japans ursprungliga befolkning.

Med tiden fördrevs folket till de nord­ligaste öarna och i dag finns det bara cirka 25 000 ainu kvar. Färre än hundra personer talar språket flytande.

URSPRUNG: Japan.

Ainufolket utsattes för rasdiskriminering eftersom de inte såg ut som vanliga japaner.

© All Over Press/Getty

Alexander den stores barn?

I östra Afghanistan är det inte ovanligt med blonda, blåögda barn. Enligt historien härstammar de från Alexander den store, som på 300-talet före Kristus erövrade området. Den teorin har dock inte kunnat bekräftas genom DNA-analyser.

URSPRUNG: Osäkert.

Ljushylta barn är ingen ovanlig syn i östra Afghanistan.

© Magnum Photos

Legionärer flydde möjligen till Kina

I utkanten av Gobiöknen i Kina lever en folkstam som länge har väckt forskarnas nyfikenhet. Till skillnad från kineser i allmänhet har de nämligen blå eller gröna ögon och många är dessutom blonda.

År 2010 avslöjades anledningen i ett DNA-test: Folket har kaukasiska anor. Flera forskare menar därför att de vita kineserna härstammar från romerska legionärer som slog sig ned i området före Kristi födelse.

Deras förfäder ska ha deltagit i det romerska nederlaget vid Carrhae år 53 före Kristus men tvingades fly österut för att undkomma fienden.

Utöver DNA-undersökningar har företrädare för teorin hittat stöd i kinesiska källor.

Krönikörer berättar t.ex. att kineserna år 36 före Kristus tog en ”fiskfjällsliknande formation” till fånga – en möjlig beskrivning av romarnas falang. Källorna säger dock ingenting om fångarnas öde.

URSPRUNG: Troligen romarriket.

De gröna ögonen är ett tecken på att denne man kan härstamma från de romare som led ett nederlag vid Carrhae år 53 före Kristus.

© Mary Evans/Scanpix & Natalie Behring