Indianerna övade på att öppna kranier

Ett nytt fynd i Peru visar att de sydamerikanska indianerna var skickliga kirurger och att de bemästrade flera olika tekniker att öppna kranier.

Indianer utförde trepanation

Undersökningar av 32 skelett i Peru avslöjar att läkare från warikulturen gick systematiskt tillväga när de utförde kirurgiska ingrepp på kranier – så kallad trepa­nering.

Benen har hittats i en samling grottor i södra Peru av en grupp arkeologer ledda av Danielle Kurin vid University of California. Kvarlevorna har daterats till omkring år 1000 – en period då wari-indianerna behandlade såväl fysiska som psykiska åkommor genom att kirurgiskt öppna upp kraniet.

Indianer övade på att borra i skallbenet

De 32 skeletten bär spår efter 45 olika ingrepp och Kurin menar att de indianska kirurgerna har använt flera av kranierna för att öva sig på olika tekniker. Exempelvis har några hål gjorts med kniv och andra med handborr. Ett kra­nium har olika djupa hål.

"Man kan föreställa sig en läkarstuderande på den tiden som övar sig med sin handborr och räknar hur många varv som behövs för att komma igenom utan att skada hjärnan", säger Danielle Kurin.

Warikulturen hade sin stor­hetstid under åren 600–1000.

Patienten dog: En kniv har använts för att skära hålet. Processen avbröts under ingreppet eftersom patienten dog.

Patienten överlevde: En borr har gjort detta hål i ett inflammerat ben. Ingreppet skulle lindra smärtor orsakade av en infektion.

Patienten överlevde – och dog: Flera tekniker har använts på kraniet. Patienten har överlevt ett tidigare ingrepp, men inte det sista.