Lesekreis & Marie-Lan Nguyen
StadionMarie-Lan Nguyen

Vilken stadion var historiens första?

För cirka 2 800 år sedan sprang grekiska idrottare i kapp på historiens första kända stadion. Vår tids gigantiska idrottsarenor påminner inte särskilt mycket om den uråldriga stadion.

Den äldsta stadion vi känner till är den antika stadion i Olympia, där de olympiska spelen arrangerades från år 776 före Kristus. Antikens första stadion hade dock inga likheter med de gigantiska arenor som vi är vana vid från vår tids stora idrottsevenemang.

Stadion i Olympia bestod i princip av en gräsplan med en ungefär 200 meter lång bana av stampad jord. Där tävlade dåtidens löpare om titeln som världens snabbaste man.

VIDEO: Antikens olympiska spel

Stadion hade plats för 45 000 åskådare

Mittemot löparbanan stod ett podium med sittplatser av sten. Där satt de domare som skulle övervaka idrottarna.

Utöver dessa platser hade stadion inga läktare eller andra sittplatser, så åskådarna fick sitta på marken längs banan. Lyckligtvis sluttade marken runt stadion uppåt, så att publiken hade goda möjligheter att se vad som tilldrog sig på banan.

Historiker uppskattar att omkring 45 000 personer kunde få plats längs banan, när de snabba idrottarna tävlade.

Den gamla grekiska arenan väcktes till liv igen år 2004 i samband med OS i Aten, då männens och kvinnornas kulstötningstävlingar hölls på den antika stadion i Olympia.

LÄS OCKSÅ: Qatar är byggt på gas, olja och döda migranter